Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Pikku Padoissa porisee

11.8.2021

Aleksia liikelaitos on Nurmijärven kunnan omistama liikelaitos, joka tarjoaa ruoka- ja siivouspalveluita muun muassa kouluihin ja päiväkoteihin. Meillä työskentelee 185 ruoka- ja siivouspalvelun ammattilaista ja toimimme noin 100 toimipisteessä.

Me aleksialaiset olemme ammattitaitoisia moniosaajia, kädessä pysyy niin kauha kuin moppikin. Huolehdimme yhdessä koulujen puhtaudesta ja siisteydestä sekä koulujen ja päiväkotien aterioista aamupalasta välipalaan. Päivittäin valmistamme noin 14 000 ateriaa.

Itse valmistettua maukasta ruokaa

Pikku Padat nimitystä käytetään kaikkien kunnan koulujen ja päiväkotien keittiöistä.  Pikku Patojen keittiöissä kypsennetään itse perunat, pastat, riisi ja ohrat sekä kuumennetaan valmistuskeittiö Aleksian Padassa valmistettu, lähes kypsä ruoka. Pikku Patojen myötä myös ruokahalua herättävä ruoan tuoksu palasi takaisin.

Ruoka kuljetetaan Pikku Patoihin jäähdytettynä. Haluamme näin tarjota kouluilla ja päiväkodeilla, sekä lapsille että aikuisille, itse valmistettua ja maistuvaa ruokaa, sen sijaan, että kuljettaisimme kuumana valmista ruokaa ympäri pitäjää. Ruoan laatu on selkeästi parempi.

Hyvä ruoka päiväkodeissa – parempi mieli aleksialaisilla

Pikku Patojen myötä saimme päiväkodeille päiväkotiravintolat. Päiväkoteihin on tullut oikeat pienet linjastot ja ravintolasalit, jotka muuttivat oleellisesti keittiöllä työskentelyä aiempaan ryhmäruokailuun verrattuna.

Ennen olimme piilossa keittiöissä ja työ koostui eri päiväkotiryhmien ruokavaunujen lastaamisesta ja purkamisesta sekä astiahuollosta. Pakkasimme jokaiselle ryhmälle emokeittiöltä tulleet valmiit tarjottavat ja aterian loputtua purimme kärryjen sisällön. Pieniä asiakkaitamme emme juuri nähneet. Päiväkotiravintolan myötä Aleksian väki saa osallistua päiväkodin ruokailuihin, ja samalla päiväkoti saa yhden lisäaikuisen ruokahetkiin. Ihan parasta on lasten palaute ruoasta, se kun on niin välitöntä ja aitoa.

Ja on meidän ruokapalveluvastaava Pirjo ehtinyt saada jo ”Tärkeän aikuisen”-tittelin. Erään lapsen äiti tuli kertomaan vanhempainillan jälkeen, jossa esiteltiin päiväkotiravintolatoimintaa, että heidän eskarilainen oli tehtävää tehdessänsä nimennyt tärkeäksi aikuiseksi Pirjon. Vanhemmat ihmettelivät tätä, eihän päiväkodissa ollut heidän tietääkseen ketään Pirjoa töissä. Vanhempainillassa se sitten selvisi, että tämä mystinen Pirjo olikin ”keittiötäti”.

Pikku Patojen saneerauksella positiivisia muutoksia

Pikku Patojen saneeraus alkoi vuonna 2018, ja kaikkien koulujen ja päiväkotien keittiöiden saneerausurakka valmistuu vuonna 2022. Saneerauksesta, sen suunnittelusta ja toteutuksesta kerromme lisää parin viikon kuluttua, Näin Nurmijärvi rakentuu blogissa.

Saneeraus on aikaansaanut useita positiivisia muutoksia. Keittiöihin on asennettu uunit, aiemminhan niitä ei ollut. Kylmäsäilytystilaa tuli saneerauksen myötä lisää useimpiin keittiöihin. Työskentelytila on lisääntynyt, kun aiemmin käytössä olleet ruokavaunut eivät ole enää viemässä tilaa. Henkilöstöllä on jäänyt myös enemmän aikaa asiakaspalveluun.

Linjastojen myötä ruoka on kuumaa/kylmää, kun on kunnolliset kuuma- ja kylmäsäilytystilat tarjoilua varten. Koulujen linjastoille olemme saaneet erilliset leipä ja juomapisteet. Tämän johdosta käytöstä ovat poistuneet tarjottimet, ja sen myötä on aikaansaatu positiivisia ympäristövaikutuksia ja taloudellisia säästöjä.

Kaiken kaikkinensa Pikku Patojen saneeraus ja uudenlainen toimintatapa on todella onnistunut ja valmistamme iloisin mielin ruokaa, suurella❤ koulujen ja päiväkotien asiakkaille.

 

Bloggaajana

Ansa Roos, palveluesimies

Aleksian Pata

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.