Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Oi katso Suomi!

3.12.2021

Suomi on ollut jo 104 vuotta vapaa ja itsenäinen maa. Turvallisuutemme puolesta taistelleet veteraanit ovat keski-iältään 96-vuotiaita. Kunnioitus ja kiitollisuus maamme, nykyisen yhteiskuntamme ja elinolosuhteidemme eteemme tehtyä työtä kohtaan on suurta. Meille tärkeää on vapaus, itsenäisyys ja turvallisuus. Tärkeää on myös se, että Suomessa ja suomalaisilla on mahdollisuus rakentaa, kehittää, luoda uutta ja toimia edelläkävijöinä maailman mittakaavassa.

Itsenäisyyspäiväviikonloppu on alkamassa tunnelmissa, joita kukaan ei toivonut. Rajoitukset kiristyvät ja epävarmuus uudesta variantista painaa mieliä. Vuosi sitten olimme vastaavassa tilanteessa – paitsi, että nyt meillä on rokotteet.

Rokotteet ovat tuoneet turvaa, mahdollistaneet kohtaamisia ja yhteiskunnan toimintojen normalisoitumista. Rokotteiden ansiosta olemme pystyneet turvallisemmin tekemään työtä, opiskelemaan, harrastamaan ja tapaamaan läheisiämme. Rokotteiden ansiosta riski joutua tehohoitoon tai kuolla koronaan, ovat vähentyneet merkittävästi.

104 vuotiaan Suomen tarina on tarina tahdosta, taistelusta, sisusta, sinnikkyydestä, selviytymisestä, kasvusta ja kehityksestä. Suomen tarinassa on paljon onnistumisia, riemua ja valoa, mutta myös syviä varjoja ja haavoja. Uhrauksia, jotka ovat jättäneet kansakuntaamme ikuisen jäljen. Sitkeällä työllä ja sinnikkyydellä Suomesta on kasvanut demokratian, tasa-arvon, osaamisen ja hyvinvoinnin kärkimaa.

Kuluneella viikolla Nurmijärven kouluissa on vietetty itsenäisyyspäivän juhlia. Koronatilanteen vuoksi juhlat on pidetty pienessä piirissä ja neljännen luokan oppilaille suunnitellut tanssit toteutettiin etänä. Oheisesta trailerista voit kurkistaa juhlan tunnelmaan.

Neljännen luokan tilaisuutta varten oppilaat pääsivät haastattelemaan veteraani Mauno Tenhovirtaa. Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan Nurmijärven kunnan joulukalenterin kuudennessa luukussa itsenäisyyspäivänä.

Oppilaiden osoittama kiitos Maunolle puhuu meidän kaikkien puolesta. Ja Maunon viisaat sanat neljäsluokkalaisille kertovat uskosta nuoreen sukupolveen, heidän hyvään koulutukseensa, siihen että heistä kasvaa vastuullisia ja ahkeria suomalaisia – tulevaisuuden päättäjiä.

Yhteiskunnassamme yhä tärkeämpää on vuoropuhelu ja kanssakäyminen. Toisten ymmärtäminen, hyväksyminen ja kannustaminen. Emme pärjää yksin. Yhteiskunta ei toimi, jos sulkeudumme vain omiin kupliimme. Korona-aika on korostanut sitä, että meidän on aktiivisesti tehtävä töitä vuoropuhelun ja kanssakäymisen mahdollistamiseksi, sekä sen eteen, että kykymme hahmottaa ja ymmärtää ovat hyvällä tasolla.

On tärkeää muistaa, että kansakuntamme on tehty sisusta ja taistelutahdosta. Meitä suomalaisia ei ole helppo lannistaa. Se mikä ei tapa, vahvistaa. Hätä keinot keksii. Vaikeuksien kautta voittoon. Sanontamme kertovat paljon siitä, minkälaisesta puusta meidät on veistetty.

Nurmijärven yhteiskoulun musiikkia valinnaisena oppiaineena opiskelevat nuoret ovat äänittäneet itsenäisyyspäivämme kunniaksi kappaleen ”Sä luota päivään nousevaan”.

Sen myötä toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäiväviikonloppua, jonka hengessä on hyvä hiljentyä kiittämään ja kunnioittamaan puolestamme taistelleita ja työtä tehneitä sukupolvia, sekä kannustamaan tulevia polvia.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. perinteisiin juhlallisuuksiin voi osallistua seuraavasti:

Lipunnosto klo 9

 • Nurmijärven seurakuntakeskuksen pihalla
 • Rajamäessä Rajakaaren pihalla
 • Klaukkalan kirkon pihalla

Kynttilät syttyvät sankarihaudoilla klo 9.30

 • Nurmijärvellä ja Rajamäessä

Sanajumalanpalvelus

 • Nurmijärven kirkossa klo 10
 • Klaukkalan kirkossa klo 9

Partiokirkko sanajumalanpalveluksena

 • Rajamäen kirkossa klo 10

Kunnianosoitukset jumalanpalvelusten jälkeen

 • Nurmijärven ja Rajamäen sankarihaudoille
 • Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille
 • Veteraanikivelle
 • Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkeille Perttulassa

Päiväjuhla (ilman yleisöä)

 • Kirkkokahvit peruttu koronatilanteen vuoksi
 • Päiväjuhla suoratoistetaan Nurmijärven seurakunnan Facebook-sivulle klo 12, juhlapuhe sotilaspastori Henri Kivijärvi

Partiolaisten soihtukulkue

 • Ahjolasta sankarihaudoille klo 18

 

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä