Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Nousisiko Nurmijärven äänestysprosentti jo yli 60:n?

12.5.2021

Kuntavaalien ehdokkaaksi ilmoittautumisen viimeinen mahdollinen päivä oli 4.5. ja ehdokasasettelu, sekä numerot vahvistetaan 14.5. Kuntavaalien kiihkein aika on alkanut.

Tienvarsimainonnan voi maantielain mukaan aloittaa 13.5. Kunnan viralliset vaalimainostelineet, joihin kukin puolue voi laittaa ehdokkaidensa kuvagallerian, ilmestyvät myös pian paikoilleen ja puolueet tai valitsijaryhmät saavat kiinnittää niihin mainoksensa 19.5. alkaen. Mainostelineiden sijainnin voi tarkistaa täältä, jos vaikka kävelylenkillä haluaa käydä tutkailemassa sopivaa ehdokasta gallerioista.

Vaalit näkyvät jo nyt sosiaalisessa mediassa, Facebookissa on ainakin yksi Nurmijärven paikallinen ryhmä, joka on perustettu erityisesti poliittista keskustelua varten.

Nurmijärveläisittäin tärkeä tiedon ja markkinoinnin kanava on paikallislehti, joka jaetaan ilmaisjakeluna kahdesti viikossa koteihin.

Nurmijärven kunta on perustanut vaaleja varten sivuston, jolta löytyy keskeisiä tietoja vaaleihin liittyen ja jota päivitetään sitä mukaa, kun lisätietoa on saatavilla.

Kunta julkaisee myös vaaliteemaisen Nurmijärvi-lehden, joka on kunnan tiedotuslehti (edellisen lehden voit lukea tästä ). Siihen on valmisteltu monenlaisia juttuja vaaleista, tulevasta valtuustokaudesta, sekä kattava ehdokasgalleria kuvineen ja numeroineen. Lehden on määrä ilmestyä postilaatikoihin sopivasti ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Kunta järjestää myös vaalipaneelin yhteistyössä Nurmijärven Uutiset -lehden kanssa. Paneeli järjestetään 1.6. koronarajoitukset huomioiden nettilähetyksenä. Paneelin tulee vetämään Nurmijärven Uutisten uusi päätoimittaja Aija Pirinen. Tarkemmat tiedot ajankohdasta ja paneelin nettiosoitteesta, osallistujista jne. julkistetaan lähiaikoina.

On demokratian kannalta eduksi, mitä enemmän vaalit saavat huomiota ja mitä korkeammaksi äänestysprosentti nousee. Nurmijärveläiset ovat perinteisesti olleet valtakunnan keskiarvoa ahkerampia äänestäjiä. Viime kuntavaaleissa v. 2017 äänestysprosentti nousi 59,6:een, kun edellisellä kerralla vuonna 2012 prosentti oli 59,1.

Äänestysalueiden välillä äänestysprosentti on vaihdellut melko runsaasti. Nurmijärvellä oli vuoden 2017 vaaleissa 16 äänestysaluetta, joista korkein äänestysprosentti oli Palojoella, jossa äänesti peräti 70,9 % äänioikeutetuista. Matalimmalle tasolle äänestysprosentti jäi Kirkonkylän 1 alueella, jossa prosentti oli 49,8.

Koteihin on jo postitettu ilmoitus äänioikeudesta, jonka mukana on tullut tieto myös äänestyspaikoista. Nurmijärven kunnassa tapahtuvasta äänestämisestä, äänestyspaikoista, ennakkoäänestyksestä, kotiäänestyksestä, sekä laitoksissa tapahtuvasta äänestämisestä löytyy tarkempia tietoja vaalien teemasivuilta.

Ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 26.5. ja päättyy 8.6. Ennakkoon äänestyksen voi tehdä minkä tahansa kunnan alueella, sekä myös ulkomailla (2.6.–5.6.). Nurmijärven kunnan alueella on useita ennakkoäänestyspaikkoja (K-Supermarket Nurmijärvi, Tello-Sali Klaukkalan kirjaston alakerrassa, Klaukkalan Monikko ja Rajamäen Artturi-Sali). Krannilan urheilupuistolla on myös ulkoäänestyspaikka. Lisäksi Kirjastoauto Oiva kiertää ennakkoäänestyksen aikana eri puolilla kuntaa linkin  takaa löytyvän aikataulun mukaisesti.

Varsinainen vaalipäivä on 13.6. Silloin äänestys tulee tehdä äänioikeusilmoituksessa mainitussa paikassa.

Vaalitulos vahvistetaan 16.6. ja uusi valtuustokausi alkaa 1.8. Nurmijärvellä ensimmäinen uuden valtuuston kokous on sovittu pidettäväksi 18.8.

Joko sinä tiedät, ketä äänestät? Nyt on oikea aika alkaa miettiä itselleen sopivaa ehdokasta. Ehdokaslistat numeroineen julkistetaan kunnan sivuilla 14.5. Ehdokkaisiin voi tutustua myös Nurmijärven uutisten vaalikoneessa, sekä puolueiden ja ehdokkaiden omilla sivuilla.

Ja nyt kun vaalitorien suhteen on hiljaisempaa, kannattaa ehdokkaita tentata muilla keinoin. Monet ovat tavoitettavissa sähköpostilla, somessa tai vaikka perinteisesti puhelimella soittamalla. Valintaan kannattaa panostaa ja samalla voi antaa myös omia terveisiään tuleville päättäjille pohdittaviksi.

Eikös tehdä porukalla parhaamme, että saamme äänestysprosentin jälleen nousuun näissäkin vaaleissa!

Outi

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä