Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Minä elän!

11.2.2022

Jokohan sitä uskaltaisi toivoa, että rajoituksista pian päästään ja elämä vihdoin jatkuu?

No, kävi niin tai näin, tämän vuoden teema on Minä elän.

Tänä vuonna nimittäin vietetään Nurmijärven ja Tuusulan yhteistyössä Aleksis Kiven kuoleman merkkivuotta, jonka johtava ajatus on tottakai Minä elän. Yhteisen merkkivuoden kantavana teemana on mielenterveys ja mielen hyvinvointi. Teemavuosi julkistettiin 10.10.2021 Kiven syntymäpäivänä, joka on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä. Aleksis Kiven kuolemasta tulee 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.

Kiven elämän loppuaikaa leimasivat alkoholismi, toimeentulohuolet, julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen, ahdistus ja mielenterveysongelmat. ”Minä elän” on teema, joka koskettaa syvältä koronan runtelemaa yhteiskuntaamme. Nyt koronarajoitusten vähitellen purkautuessa on aika kiinnittää huomiota siihen, että elämä jatkuu ja antaa apua sitä tarvitseville. Teemavuoden avulla haluamme osoittaa tukemme mielenterveyden hyväksi tehtävälle työlle. Monet ovat tänä aikana kaivanneet pääsyä taiteen ja kulttuurin ääreen ja nyt voimme kiinnittää huomiota näiden merkitykselle hyvinvoinnin lähteenä, tarjota erilaisia tapahtumia ja kannustaa taiteen pariin.

Yhtenä ensimmäisistä mukavista asioista on käynnistymässä koko vuoden ajan kestävä haaste.  Kirjastoihin on nimittäin näinä päivinä tulossa saataville Mielen hyvinvoinnin kuntokortti. Muistatteko vielä, kun ennen käytiin hiihtämässä kansanhiihtoja ja kerättiin hiihtokilometrejä kortteihin? Nyt teemavuosi haastaa meidät kuntoilemaan hyvän mielen asioissa. Haaste on heitetty kaiken ikäisille ja haastetehtävät sopivat meille kaikille. Heittäydy sinäkin mukaan, tee hyvän mielen tekoja tai osallistu merkkivuoden tapahtumiin ja kerää korttiin rukseja. Kortin palauttaneiden kesken arvotaan kaksi Museokorttia tai hyvinvointivalmennusta.

Kunnat ovat suunnitelleet merkkivuoden ajalle erilaisia tapahtumia, kuten seminaareja, oppitunteja, kilpailuja, konsertteja, yhteisötaidetta, näyttelyitä ja luontoliikuntaa. Osa tapahtumista järjestetään molemmissa kunnissa, osa vain toisessa. Osa tapahtumista on tarjolla virtuaalisesti. Kuntien missiona on haastaa ihmiset aktiivisesti rakentamaan omaa hyvinvointiaan erityisesti taiteen, kulttuurin ja tiedon avulla.

Klaukkalan kirjastossa on 1.3. Mielimaissa-näyttelyn avajaiset ja  paneelikeskustelu mielenterveydestä.

16.3. voit jo viimeistään kaivaa hyvän mielen kuntokortin esiin ja pääset osallistumaan Aleksis Kivi keltanokille -tapahtumaan, jossa voit ottaa Aleksis Kiven perusteet haltuun. Tässä tapahtumassa selviää kaikki, mitä olet unohtanut äidinkielen tunneilla puhutusta tai mitä et ole koskaan kuullutkaan Aleksis Kivestä. Tapahtuma on rento tietoisku siitä, kuka olikaan monilahjakkuus Kivi. Lisätietoja yllä olevan linkin takaa.

Kirkonkylällä on 10.5. K60:ssä Raija Pelli: Elämänkatsomusta etsimässä:  Henkisen hyvinvoinnin tukipilarit ja valopilkut

Toukokuussa koittaa myös Kiven kovaa -väittely. Syyskuun 17. järjestetään Minä elän vaellus, jossa kuljetaan reitti Aleksis Kiven synnyinkodilta Nurmijärveltä kuolinmökille Tuusulaan.

Syksyllä on luvassa myös innostava luentosarja yhteistyössä Nurmijärven opiston kanssa mielen hyvinvoinnin teemoilla. Mielenkiintoisista luennoitsijoista ja ajankohdista tiedotetaan myöhemmin tänä vuonna.

Kivikuun ja Aleksis Kiven päivän 10.10. tapahtumissa toteutetaan luonnollisesti myös Minä elän -teemavuoden ajatuksia.

Kutsumme sinut paitsi osallistumaan, myös järjestämään Minä elän -henkisiä tapahtumia. Nurmijärven hyvinvointilautakunta on myös osaltaan jo kannustanut avustuksen hakeneita yhdistystoimijoita toteuttamaan jotain teemaan liittyvää. Merkkivuoden logot ovat tapahtumajärjestäjien käytettävissä ja ilmoitamme mielellämme teemaan sopivista tapahtumista teemasivuillamme. Lisätietoja saat Nurmijärven ja Tuusulan kulttuuripalveluista.

Lisää tietoa löydät kuntien teemasivuilla www.nurmijarvi.fi/minäelän ja www.tuusula.fi/minäelän

Tervetuloa mukaan!

Outi

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä