Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Maskit vähentävät altistumisia ja jatkotartuntoja – 6-11-vuotiaiden maskisuosituksiin tulossa lisäohjeistusta, toimeenpano siirtyy

8.4.2021

Juuri saadun tiedon (8.4. klo 16) mukaan Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja HUS ovat päättäneet ottaa lisäajan 6-11-vuotiaiden maskisuosituksen ohjeistuksen täsmentämiseen 15.4. saakka, minkä vuoksi myös Nurmijärven kunta jää odottamaan ohjeistuksia ennen maskien käyttöönottoa 6-11-vuotiailla.

Tällä hetkellä tartunnoissa on ollut alueellamme paljon ryppäitä ja joukkoaltistumisia alakouluissa ja päiväkodeissa. Ja erityisen paljon tartunnat ovat kasvaneet 0-9-vuotiaiden ryhmässä. Viimeisen viikon aikana ollut joukkoaltistumisia alakouluissa enemmän kuin edellisten kolmen viikon aikana. Ilmaantuvuusluku Keusoten alueella yleisesti on 154, mutta Tuusulassa samalla tasolla kuin Espoossa, eli 273. Nurmijärvellä on karanteenissa tällä hetkellä 129 koululaista, mikä on tämän vuoden ennätyslukema.

Tartuntojen määriä voidaan vähentää vain kohtaamisia rajoittamalla. Viime viikolla astui voimaan uudistettu tartuntatautilain 58g pykälä, jonka mukaan kuntosalit ja muut yksityiset kokoontumis- ja harrastustilat suljettiin. Voimassa on myös ravintolasulku, julkisen liikenteen matkustajarajoitukset, kokoontumisrajoitukset, maahantulon rajoitukset ja etäisyyksiä ja hygieniaa määrittelevät säännökset.

Mitä muuta voimme tehdä kohtaamisten rajoittamiseksi? Osa olisi valmis laajentamaan etäopetusta ja jopa pitämään lapsia kotona, kuten viime keväänä. Pienemmillä oppilailla on kuitenkin koettu olevan etäopetuksessa enemmän teknisiä haasteita. Oppimisen, lasten hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta alakoulujen etäopetusta tai varhaiskasvatukseen liittyviä rajoituksia on pidetty viimesijaisina toimenpiteinä.

Turussa laajennettiin alkuvuodesta maskien käyttöä alle 12-vuotiaiden ryhmiin ja maaliskuussa maskit otettiin käyttöön kaikilla yli 6-vuotiailla. Tämä johti siihen, että aiemmin Turussa esiintyneitä laajoja tartuntaryppäitä ja tartuntaketjuja ei enää kouluissa nähty, vaikka seudulla valtavirukseksi on noussut helpommin tarttuva muuntovirus. Lapset oppivat maskien käytön ja hygieniaohjeistuksen nopeasti ja yhdistettynä opastukseen ja valvontaan, maskien käyttö on sujunut alakoululaisilta jopa paremmin kuin yläkoululaisilta.

Korona leviää pisaroina jo ennen kuin sairastunut saa itse oireita. Tästä syystä maskeilla on erittäin merkittävä rooli taudin leviämisen ehkäisemisessä. Oppilaiden maskien käyttö suojaa myös henkilökuntaa. Päiväkotien ja koulujen henkilökunta on selvitysten mukaan ollut pienten lasten kanssa toimiessaan huolissaan turvallisuudestaan. THL oli raportoinut helmikuun loppuun mennessä yli 700 varhaiskasvatus- tai kouluympäristössä saatua tartuntaa. WHO ja Unicef ovat suositelleet epidemiatilanteen mukaan maskin käyttöä yli 6-vuotiaille.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä ja HUS päätyivät 6.4. suosittelemaan maskien käyttöä 6-11-vuotiaille. Tämän pohjalta myös Keusote teki alueellemme vastaavan suosituksen. Suosituksen tavoitteena on turvata oppilaiden ja henkilökunnan koulutyötä ja saada koronan leviäminen, sekä altistumisista johtuvat karanteenit vähenemään.

Tarkoitus oli siis aloittaa maskien käyttö 12.4. alkavalla viikolla, mutta 8.4. klo 16 päättyneessä kokouksessa Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä ja HUS päättivät ottaa lisäajan suosituksen toimeenpanoon ja arviointiin 15.4. saakka. Nurmijärven kunta jää siis odottamaan tarkempia ohjeita maskisuosituksen toimeenpanosta ja tiedottaa käyttöönotosta tarkemmin heti, kun asiasta on saatu selvyys.

Maskien käyttöönottoon on kuitenkin jo varauduttu ja valmius käyttöönottoon on olemassa. Mikäli maskisuositus laajenee, oppilaat saisivat kasvomaskit omasta koulustaan, mutta myös omia kasvomaskeja saisi käyttää. Alkuvaiheessa koulujen puolesta olisi tarjolla normaalikokoisia maskeja, jonka kokoa voidaan säädellä mm. solmuilla. Maskien käyttöön on varauduttu opastamaan ja auttamaan. Pienempikokoisia maskeja on kuitenkin jo tilattu ja niitä otetaan käyttöön heti, kun toimitus saapuu.

Pääministeri Marin näkee, että kesällä meillä Suomessa voisi olla parempi tilanne, ja koronarajoituksia voitaisiin purkaa ja tapahtumatoimintaa avata. Tämä luo toivoa, mutta on syytä muistaa, että tilanteeseen pääseminen edellyttää varsinkin Uudellamaalla suositusten ja rajoitusten noudattamista. Vaikka pääsiäisen pyhien aikaan koronaviruksen tartuntamäärät laskivat valtakunnallisesti, Keusoten alueella tartuntojen määrä edelleen nousi. Ja vaikka pääkaupunkiseudulla tartuntojen suunta onkin kääntynyt laskuun, tilanne suurissa kaupungeissa ei ole vielä millään mittarilla hyvä.

Palaamme maskisuosituksen yksityiskohtiin, kun HUS saa suosituksensa selkeytettyä. Kiitos, että jaksetaan vielä hetki tsempata yhdessä!

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä