Kunnanjohtajalta
Kunnanjohtajan blogi 29.12.2023 – Minkälainen oli Nurmijärven vuosi 2023
Vuosi on ihanteellinen mittayksikkö. Tarpeeksi pitkä aikaansaannoksiin, kehittämiseen ja jopa rutiinien luomiseen. Nyt kun eletään vuoden viimeisiä päiviä, on tullut yhteenvedon aika.
Isossa kuvassa vuoteen ovat monin tavoin vaikuttaneet sähköpulan uhka, eduskuntavaalit, lintuinfluenssa, korkojen nousu, Ukrainan sota ja varautuminen mm. hybridivaikuttamiseen.
Kunnan tasolla tämän vuoden isoin kysymys on ollut, miten talouden haasteet ratkaistaan. Valtuusto päätti perustaa poliittisen ohjausryhmän päivittämään Nurmijärven kestävän kasvun ohjelman (NUUKA) ja päätökset saatiin hienosti maaliin valtuustoryhmien yhteistyössä.
Talouden kannalta muita merkittäviä tapahtumia ovat olleet Ilvesvuoren pohjoisosan myynti Keskolle, kunta-alan palkankorotukset, energiansäästötoimet, Säästökeskuksen, Raalan ja Nummenpään koulujen, sekä Pikku Paronin kiinteistön myynti.
Mutta säästötoimien rinnalla on myös panostettu sekä infraan, että palveluihin. Rakennushankkeista tämän vuoden aikana on valmistunut mm. Lepsämän palaneen koulun ja kylänpään palaneen leikkipuiston korvanneett uudisrakennukset ja jäähallin remontti. Rajamäen kampustyö on vuoden aikana edennyt aikataulussa ja peruskiven muuraus toteutettiin 8.12.
Infrapuolen hankkeista merkittävimpiä ovat olleet Ropakkotien pysäköintipaikka, Klaukkalan alikulku, Parkkimäen urheilukentän peruskorjaus, Länsikaaren koulu piha, Kirkonkylän meluvalli, Lepsämäntien remontti, Rajamäen linja-autoasema, Lähtelänojan kunnostus, Kuntotien tienylityspaikka, Lopentien pyörätien osa, Astrakanintien uudistaminen ja Viirinlaakson katujen ja vesihuollon rakentaminen. Turvallisuushankkeina on toteutettu nopeusrajoitusten laskemisia Herusissa ja suojatiemerkintöjä koulujen läheisyydessä. Yksityistieavustuksia on jaettu 500 000. Hirmunojalle perustettiin Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualue.
Viemäreiden kuntotutkimuksia on tehty eri puolilla, samoin kuin hulevesikaivojen sakkatyhjennyksiä.
Kaavoitushankkeista merkittävimpiä ovat olleet metsäkylän osayleiskaavatyön eteneminen, Rantakulman asemakaava, Kyijynpuiston kaavamuutos ja Kirkonkylän kehittämistyö.
Ilvesvuoren katusuunnitelma on valmistunut, Klaukkalassa on parannettu näkyvyyttä raivaamalla puita ja pensaita, Siistiksi- siivoustalkoita on järjestetty useaan otteeseen, Kunta oli myös mukana Miljoona roskapussia kampanjassa. Kunta on perustanut alueen yrittäjien kanssa ilmastotyöverkoston,
Tontteja on tämän vuoden aikana saatu myyntikuntoon Vanha-Klaukasta ja Heinojasta – ja vaikka tonttikauppa on hidastunut, ei se ole Nurmijärvellä kuitenkaan pysähdyksissä.
Muita mainitsemisen arvioisia uusia asioita ovat mm. Keusoten palveluverkkolausunnot, päätös siitä, että emme siirry kunnalliseen pysäköinninvalvontaan, päätös siitä, että kuntalisän maksut on siirretään suoraan Kelan maksettaviksi, Varhaiskasvatuksessa on siirrytty apulaisjohtajapilotointiin, Nuorisovaltuusto valittiin, Tykkilumetus aloitettiin Sääksissä, Seitsemän veljeksen pyöräreitti on merkitty, Klaukkalan minipalveluverkkotyö on edennyt ja Syrjälän sekä Urheilupuiston koulut on päätetty siirtää väistötiloihin, Kunnanvirastolla on tiivistetty työtiloja, TE-uudistuksen valmistelu on vienyt paljon aikaa, Nurmijärven kunnan historiankirjoitus on edennyt hyvin, matkailuohjelma on hyväksytty ja Aleksis Kiven päivään luotiin uusi praakaus-konsepti.
Listapalaveri podcastit aloitettiin, kesällä 23 järjestettiin ensimmäinen Farmikieppi, kirjastoissa järjestettiin leikkimielinen mielenosoitus ja ruokahävikin vähentämiseen panostettiin eri tavoin. On järjestetty paljon kulttuuritapahtumia ja tilaisuuksia ja tuotu kulttuuria strategian linjausten mukaisesti ihmisten lähelle mm. kampustyömaan aidan kautta. On toteutettu useita markkinointitempauksia tonttialueiden ja rekrytointien osalta. On myös lisätty englanninkielistä viestintää.
Työmme on myös saanut palkintoja, mm. Nurmijärven lukio on reitattu KUUMA-seudun parhaaksi, Uudenmaan 10. parhaaksi ja valtakunnallisesti 15. sijalle. Nurmijärven kunta voitti Kiertokapulan kierrätyskilpailun, saimme Uudenmaan yrittäjiltä hopeisen yrittäjälipun ja saimme Uudenmaan liitolta Minä Elän -tapahtumista Uusimaa palkinnon. Myös kunnan Euroviisujen kannustustempaus 7 Kääriää sai paljon näkyvyyttä.
Unohtuiko jotain? Varmasti monikin yksityiskohta jäi mainitsematta. Ja jos mieleesi tulee vielä jotain, mitä on hyvä jättää vuoden 2023 osalta Nurmijärven aikakirjoihin, lähetä viestiä tai laita kommentteja postausten perään.
Kunta on kuntalaisia ja kunnassa toimivia tahoja varten. Siksi on tärkeää, että kehitämme kuntaa entistäkin tiiviimmässä vuoropuhelussa ja yhteistyössä.
Kiitos vuodesta 2023 ja pidetään yhteyttä!
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä