Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajan blogi 25.3.2024 – Pääsiäinen Nurmijärvellä

25.3.2024

Tuoreutta ja terveyttä virponeet pienet pääsiäisnoidat ovat palmusunnuntaina kierroksensa tehneet ja alkaa laskeutuminen pääsiäisen pyhiin.

Malkamaanantaisin on vanha kansa kerännyt malkapuita, eli noin ranteen vahvuisia katon rakentamiseen käytettyjä riukuja. Malka sana saattaa viitata myös siihen, että Raamatun mukaan syytöntä syytettiin, eikä malkaa huomattu omassa silmässä.

Tikkutiistai puolestaan on ollut hyvä päivä vuolla loppuvuodelle hyvää onnea tuottavia sytykkeitä.

Kellokeskiviikon kohokohta on ollut se, kun talven navetassa viettänyt karja on päästetty ulos kellot kaulassa.

Nurmijärvellä keskiviikkona kannattaa suunnata Klaukkalan kirkkoon. Siellä eivät soi lehmänkellot, vaan upea Mozartin Requiem klo 19-20.30. Nurmijärven Mozart – kuoro sekä solistit esittävät rakastetun teoksen. Solisteina toimivat sopraano Veera Kuusirati, mezzospraano Keri Kallio, tenori Otso Sipilä, basso Aleksi Matikainen. Urkurina ja valmentajana on Satu Ranta. Sari Lohko-Purhonen soittaa alkusoiton konsertissa huilullaan. Vapaa pääsy, ohjelma 10€

Kiirastorstaina puhdistaudutaan ja ajetaan paha henki pois pihapiiristä. Kiirastorstain messut järjestetään tuolloin 28.3. klo 19.00 Nurmijärven, Klaukkalan ja Rajamäen kirkoissa.

Pitkäperjantain nimeen liittyvät perinteet kertovat siitä, että perjantai on aikanaan saattanut tuntua pitkältä mm siksi, että kotoa ei ollut sopivaa poistua, vaan päivää on kunnioitettu hiljentymällä kodeissa. Nurmijärvellä seurakunta järjestää pitkäperjantaina sanajumalanpalvelukset klo 10.00 Nurmijärven ja Rajamäen kirkoissa ja klo 12.00 Klaukkalan kirkossa. Nurmijärven kirkossa lisäksi klo 15.00 pitkänäperjantaina Jeesuksen kuolinhetken hartaus.

Lankalauantai on ollut entisaikaan jälleen touhukas päivä, kun on värjätty talven aikana kehrätyt langat. Perinteinen pääsiäisyön messu järjestetään lankalauantaina Nurmijärven kirkossa la 30.3. klo 21.00.

Sukkasunnuntain nimestä ei tarkemmin tiedetä, mutta joidenkin lähteiden mukaan se on saattanut viitata siihen, että pääsiäistä on silloin juhlittu varovasti sukkasillaan – tai sitten niin, että sukatkin ovat lentäneet jaloista. Pääsiäispäivän messu su 31.3. klo 10.00 Nurmijärven ja Rajamäen kirkoissa ja klo 12.00 Klaukkalan kirkossa.

Toisena pääsiäispäivänä järjestetään Klaukkalan kirkossa pääsiäisen perhetapahtuma klo 12.00.

Aloitus koko perheen kirkkohetkellä klo 12, jossa on mahdollisuus käydä myös ehtoollisella. Sen jälkeen on tarjolla keittolounas ja ohjelmaa perheen pienimmille. Klo 13.30 esiintyy ja laulattaa Siina & Taikaradiotrio!

Tapahtumassa mukana seurakunnan työntekijöistä Ida Vartiala, Tiina Huovila, Satu Ranta, Auris Autti, Kirsi Kalliotähti-Nyabade, Iiris Tornack ja Tanja Vuorinen.

Koska muissa Nurmijärven kirkoissa ei järjestetä 2. pääsiäispäivän jumalanpalvelusta, Klaukkalaan pääsee silloin maksuttomalla bussikuljetuksella Rajamäestä ja Kirkonkylästä. Paluukyyti lähtee tapahtuman päätyttyä. Seurakunta ilmoittaa kuljetusajasta lähempänä.

Iloista ja tunnelmallista pääsiäistä kaikille!

Outi

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä