Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajan blogi 15.9.2023 – Minkälaisia demokratian toteuttamisen tapoja Nurmijärvelle halutaan?

15.9.2023

Kunta on kuntalaisten yhteisö ja olemassa kuntalaisia varten. Kunnallisen toiminnan ydin on demokratia  – se, että päätökset tehdään demokraattisesti ja kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten kunta toimii.

Vuoropuhelu, osallistaminen, kuuleminen, avoimuus, läpinäkyvyys, ennakointi jne. ovat kaikki asioita, jotka kuuluvat kunnan toimintaperiaatteisiin.

Nurmijärvellä on viime vuosina panostettu erityisesti vuorovaikutuksen, viestinnän ja avoimuuden lisäämiseen. Näistä olemmekin saaneet paljon kannustavaa palautetta. Lisäksi on järjestetty kyläiltoja, kyläkävelyitä, vaalipaneeleita, Nurmijärvi-live-chatteja ja viime vuonna kirjaston demokratiahankkeessa järjestettiin myös kirjastoissa keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Vaalien yhteydessä olemme järjestäneet mm. vaalipaneeleita ja tuoneet esiin äänestämisen tärkeyttä.

Tänä syksynä Nurmijärven kirjastoissa kokeillaan 4.9. – 30.9. leikkimielistä demokratian tapaa, jossa kuntalaiset voivat osallistua lavastettuun mielenilmaukseen. Pahvisen kunnantalon pienoismallin edustalle kukin voi jättää lapulle haluamansa kannanoton. Ideana on, että hyväntuulisessa mielenilmauksessa saadaan näkemyksiä siitä, mikä Nurmijärvellä on hyvin ja minkä suhteen olisi vielä varaa parantaa.

Mielenilmauksen esiin nostamat risut ja ruusut viedään kuntapäättäjien tietoisuuteen, ja niiden pohjalta on tarkoitus järjestää kirjastossa avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa päättäjät pääsevät vastaamaan palautteeseen.

Nurmijärven kirjaston tempaus on ideoitu Lapinjärven, Askolan, Myrskylän, Pornaisten ja Pukkilan kirjastoissa toteutetun mielenilmauksen pohjalta.

Demokratiaa voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Kuulisin mielelläni, miten näihin eri tapoihin suhtaudutaan. Toivotaanko Nurmijärvellä enemmän kyläiltoja, somekeskusteluja, aloitekanavia, mielenilmauksia, kyselyitä, keskustelutilaisuuksia, kansanäänestyksiä – vai mikä olisi sinulle sopivin tapa toteuttaa demokratiaa?

Outi

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä