Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Koronatilanteesta

28.2.2020

Akuuttien huolenaiheiden kärkipäähän on viime viikkojen aikana noussut Koronavirus. Eletään varautumisen ja valmiuden nostamisen vaihetta. Informaatiota tilanteen kehittymisestä tulee jatkuvasti lisää ja on tärkeää, että epävarmuus tai pelko eivät saa tilanteessa valtaa, vaan toimitaan hallitusti ja systemaattisesti.

Kunnan valmiusryhmä seuraa tilannetta ja varautuu osaltaan mahdollisiin toimenpiteisiin.

Nurmijärven kunnan osalta päävastuun tiedottamisesta ja neuvonnasta hoitaa Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymä Keusote ja siellä Infektio- ja tartuntatautien yksikkö. Kunta osaltaan välittää myös tietoa ja tarvittaessa ohjeistaa toimenpiteisiin kunnan nettisivujen ja sosiaalisen median viestintäkanavien kautta.

Valtakunnallisesti ajantasaiset ohjeet ja tiedot viruksen torjuntaan, leviämiseen ja luonteeseen liittyen löytyvät THL:n sivuilta.

Tärkein huolehdittava asia tällä hetkellä on käsihygienia. Selkeät ohjeet sekä käsienpesuun, että yskimiseen löytyvät THL:n sivuilta.

Toinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on kätteleminen ja koskettelu, joita kannattaa välttää.

Kolmas asia, joka olisi kaikkien hyvä hoitaa kuntoon, on rokotussuoja. Influenssarokotuksen ottaminen ei vielä ole liian myöhäistä kausi-influenssaakaan ajatellen.

Parhaillaan Suomessa eletään kausi-influenssan pahinta aikaa ja liikkeellä on myös muita hengitystieinfektioita, kuten rs-virus. Näiden lisäksi kuuluu olevan liikkeellä myös jos jonkinlaista vatsatautia ja lieväoireisempaa flunssaa. Josko tämän kaiken keskellä voi nähdä jotain positiivista, on ainakin lisääntynyt tietoisuus erilaisten tartuntatautien leviämisestä sekä miten ne olisivat vältettävissä, todennäköisesti vähentävät meidän kaikkien riskiä sairastua näihin muihinkaan kiertäviin tauteihin.

Pelko on jo monin paikoin levinnyt nopeammin kuin itse virus. Toivottavaa on, että se lisää ryhtiämme käsihygieniasta huolehtimisessa ja vähentää välinpitämättömyyttämme esimerkiksi tavanomaisemmissakin tarttuvissa sairauksissa suositeltujen ”karenssi” –päivien osalta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa pesee kätensä WC-käynnin yhteydessä, mutta niiden osuus, jotka pesevät kätensä aina WC-käynnin yhteydessä on vain 77 prosenttia. Parannettavaa siis on.

Mielestäni hyvä vinkki oli, että käsienpesun tulisi kestää ainakin sama aika, kuin kuluu Jänis istui maassa –laulun ensimmäisen säkeistön laulamisen, eli noin 20 sekunnin ajan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ole yhteydessä omaan terveysasemaan puhelimitse. Aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä Päivystysapuun, puh. 116117. Mahdollisen tartuntavaaran vuoksi lääkäri haastattelee sinut ensin puhelimitse, ja suunnittelee tarvittaessa siirtymisen tutkimuksiin ja hoitoon erikoissairaanhoitoon yhteistyössä infektiolääkärin kanssa. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Outi

Influenssapotilas vuoteessa kuumemittari suussa

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä