Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Kirjaston muuttopuuhissa kalustetaan ja hyllytetään

16.8.2022

Elokuu ilahduttaa vielä aurinkoisilla päivillä, mutta välillä myös raikkaalla tuulenvireellä, joka saa ajatukset kääntymään kohti syksyä ja arkista aherrusta. Myös pääkirjastossa aherretaan, jotta ovet saataisiin auki lokakuun alussa ja asiakkaat pääsisivät vihdoin nauttimaan uudistetusta kirjastosta, kuntalaisten viihtyisästä “olohuoneesta”.  

Kurkistuksia eri tiloihin – asiakkaiden toiveita on kuultu

Moni paikkakuntalainen lienee jo ihastellut kirjastorakennuksen huoliteltua piha-aluetta. Pihaan on ilmestynyt uutta kivetystä ja istutuksia, pyöräparkki sekä istuinryhmä, jolla voi levähtää hetkiseksi tai vaikkapa vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. Esteettömyyskin on nyt huomioitu autopaikoissa ja ulko-ovissa. 

Punatiilinen iso kirjastorakennus ja sen piha-alue, jossa on kivetystä, pyörätelineitä ja istuinalue.

Myös kirjaston sisätiloissa alkaa näyttää valmiilta, ja yleisilme on ajanmukaistunut ja raikastunut huimasti. Talotekniikka on tuotu ajan tasalle, ja kirjaston pehmeä valaistus mukailee nyt luonnonvaloa. Olemme saaneet eteisaulaan asiakkaiden toivoman palautusautomaatin ja aulatilaan tyylikkään asiakaskeittiön eväsalueineen. Palvelutiski on siirtynyt paraatipaikalta salin suuntaan ja antanut tilaa oleskelualueelle, joka odottelee vielä kalusteita ja viherkasveja.   

Kirjaston aula, jossa opasteita, asiakaspalvelutiski, käytävä ja palautusautomaatti. Lattialla pahvia.

Aula, jonka vasemmassa reunassa keittiöpiste ja oikealla ovet tapahtumatilaan. Lattialla pahvia.

Nuortentila Nurjastossa on sopivan hämyinen tunnelma ja paljon rentoa oleskelutilaa. Lasiseinät ja hyvä äänieristys takaavat nuorisolle oman rauhan. Istumapaikkoja on tuotu reilusti myös lastenosaston Satusoppi Sananjalkaan ja käytävän oleskeluportaikkoon. Näissä tiloissa sisustustyöt ovat vielä kesken ja muun muassa istuinpehmusteita on tulossa myöhemmin. Kuvista saa kuitenkin jo hyvää esimakua tulevasta. 

Parvi, jonka alla tummasävyinen lasiseinin kirjastosalista eristetty oleskelutila.

Huone, jonka seinusta on istumaportaikkoa.

Uutta kirjastossa ovat hiljaisen työskentelyn tila, jossa on myös pieni huone ryhmätyöskentelyyn, sekä 12-hengen kokoustila, jota esimerkiksi yhdistysten on mahdollista varata. 

Kokoushuone, jossa pitkä pöytä ja 12 tuolia.

Kirjat tuodaan kotiin tipotellen 

Aleksis Kiven patsas palasi elokuun alussa takaisin pääkirjastoon ja istuu nyt arvoisellaan paikalla uudella parvella valvomassa muuttopuuhia. Saatamme melkein kuulla Kiven kannustavan: “Täällä ei auta valitus ja murhe vaan työ ja toimi. Ahkeruus on onnen lähde.” Patsas saa parvelle seurakseen Kivi-kokoelman, kotiseutukokoelman ja museon aineistoa. 

Kirjastoauton ja varaston aineistot on jo tuotu uuteen pääkirjastoon. Kirjastosalin hyllyjä kootaan täyttä häkää, jotta pitkäaikaisvarastoon ja välivarastoon siirretty aineisto voidaan tuoda takaisin ja niitä päästään hyllyttämään omille paikoilleen salin uusiin valkoisiin hyllyihin. Väliaikaisen Teboilin toimipisteen aineisto palaa takaisin viimeisenä, jotta kirjaston syyskuisesta sulkuajasta tulee mahdollisimman lyhyt.

Kirjastosali ylhäältä päin kuvattuna. Lattialla keskeneräisiä kirjahyllyjä. Seinällä värikäs taideteos.

Muutto vaikuttaa aukioloaikoihin ja palveluihin 

Elo-syyskuun ajan palvelemme väistötiloissa Mahlamäentiellä rajoitetusti ja supistetuin aukioloajoin:  

  • Avoinna tällä hetkellä ma, ke klo 10–19, ti-to klo 10–17 ja pe klo 10–16  
  • Aukioloa supistetaan 5. syyskuuta alkaen lisää: ma, ke klo 10–19, ti-to klo 10–16 ja pe-la suljettu 
  •  16.9.–2.10. kirjasto on kokonaan kiinni  

Syyskuun puoliväliin asti kirjastossa voi yhä kopioida ja tulostaa, hoitaa välttämättömiä asioita tietokoneella sekä palauttaa lainoja, maksaa maksuja ja noutaa varauksia. 16.9. alkaen varaukset ohjataan noudettaviksi muihin toimipisteisiin tai jätetään odottamaan pääkirjaston avautumista. Varausten saapumisessa voi olla viivettä. Varausten voimaantuloaikaa voi halutessaan myös siirtää myöhemmäksi. Tällöin paikka varausjonossa säilyy.  

Lainojen myöhästymisestä ei tarvitse kantaa huolta, sillä pääkirjastosta lainatulle aineistolle ei aseteta eräpäiviä sulkuajalle 16.9.–2.10.  

Odotamme innolla, että pääsemme avaamaan ovet ja kuulemaan mietteitäsi uudesta kirjastosta! 

Bloggaajina kirjastolaiset 

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.