Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Hyvää itsenäisyyspäivää!

5.12.2022

Itsenäisyyden juhliminen aloitettiin Nurmijärvellä jo 29.11. kun kaikki kunnan 4-luokkalaiset oli kutsuttu juhlimaan Monikkoon. Kyseessä on kunnan kulttuuripolkuun kuuluva juhlatilaisuus. Oppilaat saavat kokemuksen juhlavaan tilaisuuteen osallistumisesta, oppivat juhliin liittyviä käytöstapoja ja tapakulttuuria sekä perinteisiä tansseja. Etukäteen oli harjoiteltu tanssimaan Kikapoo, Kehruuvalssi, Letkajenkka sekä vuoden 2022 juhlatanssi. Samalla luodaan ja siirretään eteenpäin Suomen itsenäisyyden juhlimiseen liittyvää traditiota.

Kuvassa tanssimassa kunnanjohtaja Outi Mäkelän ja juontaja Mika Ikosen lisäksi Nurmijärven tanssiopiston Saaga ja Sebastian Bister.

Vuosi sitten, kun pidin itsenäisyyspäivän puhetta neljäsluokkalaisille totesin, että me toisen maailmansodan jälkeiset sukupolvet olemme saaneet isovanhemmiltamme tai isoisovanhemmiltamme parhaan lahjan, mitä voi saada – vapaan maan, jossa voi elää ilman pelkoa.

Tänä vuonna ymmärrämme tuon lahjan arvon entistä paremmin.

Toivon, että se, mitä nyt tapahtuu vahvistaa meidän kaikkien ymmärrystä siitä, miten meidän tulee olla kiitollisia veteraaneillemme ja Suomen jälleenrakennuksesta vastanneille sukupolville.

Miten meidän tulee osaltamme olla valmiita pitämään huolta maastamme ja maanpuolustuskyvystämme.

Näemme ja ymmärrämme, miten tärkeää on, että Suomessa lapset saavat hyvän koulutuksen, yhteiskuntamme on toimiva, yrityselämämme menestyy, olemme rakentava ja luotettava yhteistyökumppani.

Itsenäisyys ei ole itsekkyyttä tai itsepäisyyttä. Itsenäisyys ei ole muurien rakentamista. Itsenäisyys, päinvastoin, antaa meille mahdollisuuden tarjota yhteistyön kättä ja apua. Itsenäinen Suomi voi olla ylpeästi kansainvälinen, avoin, reilusti monikulttuurinen ja yhteistyökykyinen. Kukaan ei pärjää tässä maailmassa yksin.

Talvisodasta on kulunut 82 vuotta ja itsenäisyyttämme puolustaneita veteraaneja on elossa vielä reilut 3000. Heidän keski-ikänsä on 97 vuotta, mikä kertoo, että sodan aikaan he ovat olleet 14-20 vuotiaita. Moni meni vapaaehtoisina sotapojiksi raskaisiin ja vaarallisiin töihin reilusti alaikäisenä. Nöyrä kiitos. Suomi on selvinnyt ja säilyttänyt itsenäisyytensä sisulla, sitkeydellä, suurilla uhrauksilla ja taistelutahdolla.

Nurmijärven yhteiskoulun musaryhmien itsenäisyyspäivän tervehdyksessä kunnioitetaan itsenäisyyspäivää ja edeltäviä polvia mm. seuraavin laulun sanoin ”Synnyinlahjaksi saatu on voimaa, josta muualla puutetta on. Joka Suomea köyhäksi soimaa, sisu sille on tuntematon. Vaikka taipuisi, taitu ei kuitenkaan. Katajaista se on ja se kestää vaan. Kiven harmajan kautta se tien puhkaisee, ajat vaikeatkin hallitsee.”

Perinteiseen tapaan Itsenäisyyspäivänä järjestetään jumalanpalveluksien yhteydessä juhlallisuuksia.

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Nurmijärven kirkossa 6.12. klo 10. Jumalanpalveluksen toimittaa Ari Tuhkanen. Jumalanpalveluksen jälkeen seppelten lasku sankarihaudoilla sekä juhlakahvit seurakuntakeskuksella (Kirstaantie 5-7). Itsenäisyyspäivän juhlaa seurakuntakeskuksella vietetään klo 12 alkaen.  Juhlapuheen päiväjuhlassa pitää kapteeni Juha Juvonen, mukana Nurmijärven Puhallinorkesteri ja Reserviläiskuoro. Tilaisuuden juontaa Tatu Häkkinen.

Klaukkalan kirkossa itsenäisyyspäivänä on lipunnosto kirkon pihalla klo 9:00, jonka jälkeen siirrytään kirkkoon itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelukseen. Juhlapuheen lipunnoston yhteydessä pitää nuorisovaltuuston pj. Tino Uusiheikkilä. Avustamassa partiolaisia. Kirkkokahvit ja myyjäiset.

Rajamäen kirkossa klo 10 sanajumalanpalvelus ja seppelpartio.

Outi

 

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä