Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Hurra Vendlaskolan!

28.5.2021

I början av denna vecka fick jag ett brev som innehöll en bok. Vilken fin överraskning – och sen överraskade jag mig själv… nämligen jag läste en hel bok på svenska. Lite pinsamt att erkänna att det var den första, men vågar lova att det inte var den sista gången.

Tack så mycket till Vendlaskolans 3 och 4 klassens elever, som skickade boken ” Mikael, jag och Karlssonligan” och som också har varit medförfattare till boken. Jag är så stolt över er. Berättelsen tog mig helt med sig och jag hade så roligt när jag läste den.

I Finland finns det sexton språköar, som är helt finskspråkiga orter, men har ett svenskt daghem och en svensk skola. En av dom är Nurmijärvi. Vi har inte ett svenskspråkigt namn för vår kommun, men vi har Äppelgården, som är ett svenskt daghem och Vendlaskolan som är en svensk skola.

En del språköar är ganska små och har stöd av Språkönätverket, som jobbar för de små språköarna. Språkönätverkets skolor och daghem gör ganska mycket tillsammans – teater, konserter, sportdagar och sådant. Nu har dom gjort en bok tillsammans med författaren Jolin Slotte och illustratören Jenny Wiik. Vendlaskolans elever var med i projektet och fick hitta på personer som boken handlade om och skriva historien med andra skolor och Jolin. Eleverna var också med om att bestämma vad de ville ha på bilderna som Jenny illustrerade.

Nurmijärvi har snart 44 000 invånare och 1,2% är svenskspråkiga. Vi har en mycket aktiv förening, Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f, som också är aktiv på Facebook.

Nurmijärvi, som alla kommuner i huvudstadsområdet, har haft ganska svårt att rekrytera svenskspråkig personal. Under den senaste tiden har det varit lite bättre, men vi måste hitta nya sätt att förbättra situationen. Vi har redan börjat förnya våra webbsidor för att kunna hitta mer information om Nurmijärvi på svenska. Vår svenska förening organiserar olika evenemang, som till exempel Allsång på Tabor, som kan väcka intresse för Nurmijärvi.

Jag hoppas att coronaläget blir bättre och att Allsång på Tabor kan ordnas som planerat 5.9.2021. Och då kan vi alla sjunga där med Thomas Lundin.

Outi

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä