Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Asiakkaat osallisena pääkirjaston peruskorjauksen suunnittelussa

4.5.2021

Nurmijärven pääkirjaston kaivattu peruskorjaus alkaa elokuussa ja jatkuu noin vuoden. Remontin jälkeen tilat tulevat olemaan viihtyisät, käyttäjäturvalliset ja esteettömät sekä ne täyttävät nykyisen lain edellyttämät vaatimukset julkiselle rakennukselle. Peruskorjaus tulee kunnioittamaan rakennuksen alkuperäistä luonnetta ja julkisivuja.

Näin Nurmijärvi rakentuu -blogissa kerromme säännöllisesti pääkirjaston peruskorjaukseen ja kirjastopalveluihin liittyvistä asioista – ja myös siitä, mitä kaikkea uutta tämä tuokaan tullessaan kirjastojen käyttäjille. Palataanpa ensimmäiseksi ajassa hieman taaksepäin ja asiakkaiden osallistamiseen peruskorjauksen suunnittelussa.

Ensiksi täytyy kuitenkin todeta, että olisimme halunneet osallistaa asiakkaita enemmänkin, mutta remontti lähti suunniteltua vauhdikkaammin etenemään. Olemme kuitenkin tyytyväisiä saadessamme edes tämän verran mukaan käyttäjien näkökulmaa uudistettujen tilojen suunnittelussa.

Asiakkaiden toiveita piirroksin, kuvin ja sanoin

Muutama vuosi takaperin pyysimme lapsia piirtämään unelmiensa kirjaston – hienoja piirroksia ja mielenkiintoisia lähestymiskulmia. Samaan aikaan nuoret ja aikuiset pääsivät valitsemaan oman suosikkikirjastonsa erilaisten kuvien joukosta.

Syksyllä 2020 kirjastossa kokoontui asiakasraati, joka koostui eri ikäisistä kuntalaisista. Asiakasraadilta saimme paljon mustaa valkoisella eri ikäisten asiakkaidemme toiveista peruskorjaukseen liittyen. Toiveita huomioimme mahdollisuuksien mukaan. Kiinnostavaa on, että monet asiakasraadissa esille tulleet asiat nousivat esille myös henkilökunnan miettiessä tulevia kirjastotiloja.

Kaikenikäisiä kuntalaisia tekemässä ryhmätyötä pöytien ääreellä.
Asiakasraati työssä

Viihtyisiä tiloja kaikenikäisille ja erilaisille toiminnoille

Asiakkaat kaipaavat viihtyisiä tiloja, joista aineisto löytyy ja joissa on mukava viettää aikaa. Lukupaikkoja kaivattiin ja niitä asiakkaat tulevat myös saamaan. Nykyinen valoisuus sai paljon kiitosta ja tämän haluamme säilyttää myös jatkossa.

Asiakasraadin vastauksissa toivottiin etätyötiloja ja tarpeeksi tilaa tapahtumille. Molemmat tulevat toteutumaan peruskorjatussa kirjastossa. Muutenkin erilaisia asiakkaille tarkoitettuja tiloja tulee uudistetussa kirjastossa olemaan enemmän kuin nyt. Myös pedagoginen tila löytää paikkansa uudistetussa kirjastossa ja näyttelytila säilyy kirjastossa myös tulevaisuudessa.

Nuorille kaivattiin omaa tilaa, samoin pienille lapsille. Nämä tilat tulevat molemmille toteutumaan. Nuorten osastolle mietimme parhaillaan jotain heitä viihdyttävää, kuten soveltuisiko tila pelaamiseen tai millaiset oleskelutilat uudelle nuorten alueelle saamme. Lasten satumökkiä mietimme, ja miten saisimme sen taipumaan tähän päivään ja asiakasraadissakin esille tulleeseen satumaiseen tilaan lapsille.

Yksi hieno esimerkki asiakasraadin ja henkilökunnan toiveiden yhteneväisyydestä oli mahdollinen toinen kerros tai tasanne. Kirjastosalin tilakorkeuden hyödyntäminen ja yhteiset toiveet – näin syntyi ajatus kirjaston parvesta.

Yhteenvetona sanomme, että pääkirjasto tulee saamaan hienon päivityksen tähän päivään. Olemme iloisia, että olemme saaneet asiakkailta paljon hyviä näkemyksiä uusiin kirjastotiloihin ja innolla odotamme peruskorjauksen valmistumista.

Bloggaajana
Kirjastolaiset

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.