Ajankohtaista

Kirjasto, Kulttuuri, Museo, Tapahtumat

Aleksis Kivi -pääkaupunki juhlii 10.10. – Myös Yle Areenassa!

9.10.2023

Nurmijärvellä juhlitaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2023. Katso päivän ohjelma ja tule mukaan juhlimaan!

Aleksis Kiven kotiin vapaa sisäänpääsy 10.10. klo 11–16

Aleksis Kiven koti Palojoella on avoinna 7.-10.10.2023 klo 11-16. Tiistaina 10.10. kotimuseoon on vapaa sisäänpääsy. >> Siirry tapahtumakalenteriin.

Osoite: Palojoentie 271, Palojoki

Ohjelmaa Aleksis Kiven patsaalla 10. klo 12

Nurmijärven kunta, Kivi-juhlat ry ja Nurmijärvi-Seura ry kukittavat Aleksis Kiven patsaan, jonka jälkeen pääkirjastossa on tarjolla maksuttomat pullakahvit ja mehut. Patsaalla kuullaan ”Metsämiehen laulu” Lukkarin koulun 2. luokkalaisten laulamana sekä Teatteri Pikku Kiven Seitsemän veljeksen voima -lausuntaesitys. >> Siirry tapahtumakalenteriin!

Osoitetiedot: Aleksis Kiven patsasaukio, Kirkonkylä. Pääkirjasto (Punamullantie 1, 01900 Nurmijärvi)

Aleksis Kivi -iltapäivä Rajamäen kirjastossa 10.10. klo 15

Tomi Pulkkinen Trio esiintyy Rajamäen kirjastossa 10.10. klo 15. Trio esittää Aleksis Kiven tuotantoa laulun, musiikin, rytmin ja lausunnan keinoin. Tilaisuus on osa K60-ohjelmaa ja siihen on vapaa pääsy. >> Siirry tapahtumakalenteriin!

Osoite: Kiljavantie 1 (käynti talon päädystä Tykkimäen puolelta), 05200 Rajamäki

Aleksis Kiven päivän juhla 10.10. klo 19 – Myös Yle Areenassa!

Aleksis Kivi -pääkaupunki Nurmijärvi kutsuu tänä vuonna kaikki kynnelle kykenevät juhlimaan Aleksis Kiveä. Monikkosalin tapahtuman ilmoittautumisaika on jo päättynyt, mutta juhlaa voi seurata Yle Areenan välityksellä klo 19 alkaen.

Tilaisuus alkaa historian ensimmäisellä Aleksis Kiven päivän praakauksella, jonka esittää toimittaja-kirjailija Markus Leikola. Praakauksesta tulee Aleksis Kiven päivän perinne, jonka myötä joku yhteiskunnallisesti merkittävä sanansäilän käyttäjä saa kunnian rikastaa ajankohtaista keskustelua ja herätellä meitä yhteiskuntana – Aleksis Kiven henkeä unohtamatta. Praakaus julkaistaan 10.10.2023.

Juhlan ydin on keskustelu, jossa Pekka Sauri, Rosa Meriläinen ja Tuomas Timonen keskustelevat kirjallisista tunteista, Aleksis Kivestä ja kynän voimasta. Keskustelua johtaa Markus Leikola. >> Siirry tapahtumakalenteriin!

Osoite: Monikkosali, Kuntotie 7, 01800 Klaukkala. Suora lähetys: >> Siirry Yle Areenaan!

Eskon puumerkin ja Konstiniekka-palkinnon myöntäminen 10.10.

Aleksis Kiven päivän juhlan päätteeksi Nurmijärven kunta jakaa kulttuurityöstä vuoden Konstiniekka-palkinnon ja Aleksis Kiven Seura jakaa valtakunnallisesti merkittävän Eskon puumerkki -palkinnon. Eskon Puumerkki palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä. Palkittava henkilö on myös näiden ominaisuuksiensa ansiosta piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin. >> Siirry tapahtumakalenteriin!

Makeasti oravainen: kunta julkaisee musiikkivideon yhdessä Nurmijärven ystävien kanssa 10.10.

Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä tuttu runo oravaisesta on koskettanut eri tulkintoineen suomalaisia yli 150 vuoden ajan. Nurmijärven kunta julkaisee Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päiväksi 10.10.2023 Laulu oravasta -videon, jossa eri-ikäiset kuntalaiset ja muut Nurmijärven ystävät laulavat tämän kauniin runon Aapo Similän sävellykseen. Myös Aleksis Kiven päivän juhla päättyy Laulu Oravasta -esitykseen. Suora lähetys: >> Siirry Yle Areenaan!

Takaisin listaukseen