Aleksis Kiven jalanjäljillä

Kirkonkylä

Kirkolle tultaessa jää oikealle puolelle Kiven ensimmäisen opettajan, koulumestari Malakias Costianderin mökki. Costiander (1815 – 1870) toimi kiertokoulun opettajana Nurmijärvellä. Aleksis Stenvall sai häneltä opetusta ensimmäisen kerran 7-vuotiaana v. 1841 Palojoella.

Hautausmaalla on Kiven vanhempienkin hautapaikka, vaikka tarkkaa sijaintia ei tiedetä. Siellä on viimeinen lepopaikka Costianderilla, Raalan Adlercreutzeilla, kuuluisilla Kiven aikaisilla pappismiehillä (heitä olivat mm. August Tolpo, pastori Mortimer Forstén ja kappalainen Johan Fredrik Bergh, jonka muistokivi on kirkon alapuolella tienvarressa) sekä Kiven vanhimman veljen Juhanin tyttärellä Hanna Stenvallilla (joka toimi postinhoitajana Palojoella) ja Emanuelin pojalla Arvid Stenvallilla (postimestari Raalassa).

Nurmijärven kirkko on Matias Åkerblomin v. 1793 rakentama ja v. 1932 korjattu. Pappila on rakennettu v. 1846, lukkarin asunto Granbacka nykyisessä muodossaan on Kiven aikaisella paikalla.

Nurmijärven kirkko kuuluu tiekirkkoihin ja on kesäisin auki matkailijoille. Kuva: Susanna Kovanen

Kotipitäjän kirkko liittyy monin tavoin Kiven elämään ja tuotantoon. Kirjeessään A. R. Svanströmille Kivi kirjoittaa: ”Kirkko on sinusta oleva hyvin vähäpätöinen, mutta huomaa kuitenkin tornin tasaiset suhteet, kellojen syvämielinen sointu, saarnastuolin, mutta varsinkin alttarin symmetria ja yksinkertainen sulous. Huomaa myös Neitsyt Maria lapsi sylissä. Hänen kasvonsa ovat minusta aina olleet naiskauneuden ihanne.” Runossa ”Rippilapset” on varmaankin muistumaa Kiven ensimmäiseltä ripillä käynniltä v. 1851:

”Temppeliin astuvi nuorukaisjoukko
Astuvi impiä valkeissa vaatteis
Kellojen kaikunas
Ja urkujen huokaavas soitos
Ja läntinen mysky käy.”

Kiven teoksissa kirkko esiintyy monin kuvin, erityisesti mahtavien saarnamiesten ansiosta. Esim. Tolpon saarnoissa kerrotaan joka kymmenennen sanan olleen perkele tai helvetti, J. F. Berghissä puolestaan oli Seitsemän veljeksen rovastin piirteitä. Nummisuutarien Sepeteus muistaa: ”Siellä Kurkelan Juho saarnasi, että kajahtelit Herran temppelin seinät.” Jukolan veljeksille kirkko on muistutus häpeän paikasta: ”Tuo musta jalkapuu ammottain synkästi ympyrjäisellä lävellänsä maata röhöttää tuolla kirkon porstuassa kuin musta karju.”

Nurmijärven kirkonkylässä on merkittävä tutustumiskohde, kirjaston Kivi-huone, mihin on talletettu Kiven tuotanto arvokkaina ensipainoksina sekä häntä koskeva tutkimus ja muu kirjallisuus.