Nurmijärven kirjaston Aleksis Kivi -kokoelma

Kokoelma

Nurmijärven kirjaston Aleksis Kivi-kokoelmaan on kerätty Kiven tuotanto ensipainoksista alkaen ja kaikki teoksista vuosien varrella ilmestyneet erilaiset laitokset.

Suomenkielinen kokoelma on melko täydellinen, vain Seitsemän veljeksen vihkopainosta vuodelta 1870 ei ole onnistuttu hankkimaan.

Kokoelmaan kuuluvat myös Kiven teosten käännökset, mutta niiden osalta kokoelma ei ole kattava, koska 1900-luvun alkupuolella ilmestyneitä käännöksiä ei ole enää saatavissa. Kiven teosten lisäksi kokoelmaan kuuluu merkittävä määrä Kivi-tutkimuksia ja elämäkertoja, artikkeleita, mitaleita ja Kivestä tehtyjä muotokuvia sekä pienoisveistoksia.

Nurmijärven kirjastotalon Aleksis Kivi -huoneessa on kokoelman lisäksi pysyvänä näyttelynä Erkki Tantun alkuperäispiirrokset 1960-luvulla julkaistuun Seitsemän veljeksen kuvitettuun laitokseen.

Aleksis Kivi -huoneeseen voi tutustua kirjaston aukioloaikoina huoneen ollessa vapaana. Ryhmäkäynnit tulee varata ennakkoon. Huoneen voi varata myös kokoustilaksi ja tutkimuskäyttöön.