Asuinpaikat ja käyntikohteet

Nurmijärvi

”Muutoin tahdon valmistaa sinua siihen, että Nurmijärvellä ei ole mitään mielenkiintoista tarjottavaa sen enempää luonnon kuin taiteenkaan puolesta; maisemia ei ole minkäänlaisia, ei kukkuloiden ja laaksojen romanttisia ryhmiä; silti ovat nämä seudut minulle kauneimmat maan päällä…”

”Kotikyläni nimi on Palojoki ja se on ensimmäinen kylä, joka tulee vastaan tiellä Porvoosta Turkuun, kun olet saapunut Nurmijärven maille.”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Robert Svanströmille, 11.7.1863.

Tutustu Aleksis Kiven synnyinpaikkaan

Helsinki

”Tulen oleskelemaan täällä kaupungissa 4 kuukautta, huhtikuussa lähden minä taas täältä Siuntioon, missä vietin menneenkin kesän ja voin aika hyvin ja tervehdyin, hitaasti kyllä mutta varmasti. Ensi kesän vietän jälleen siellä, ja sitten syksyllä uskon voivani palata terveenä ja reippaana Hkiiin.”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Thiodolf Reinille joulukuussa 1863.

Tutustu Aleksis Kiven Helsinkiin

Siuntio

”Minä menestyn taas hyvin täällä maalla. Matkaltani tänne en tunne vielä mitään rasituksia terveydelleni, ja minä toivon, että viimein kaikki käy hyvin. Itse kulku tänne oli hyvin hauska. Tie oli oivallinen, ilma kaunis ja luonto vielä täydellisesti kesäinen, ja kuvailukseni voima tuntui vilkkaammaksi kuin koskaan ennen. Tultuani viimein matkani päähän, otettiin minua vastaan ilolla, joka liikutti mieltäni.”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Albert Forssellille 23.8.1864 Siuntiossa.

Tutustu Aleksis Kiven Siuntioon

Tuusula

”Mutta tehdään niin että eletään hurskaina ja tavataan paremmassa maassa. Mutta jos minä syksyllä tulen terveenä ja reippaana maalle niin silloinhan me molemmat myöskin olemme paremmassa maassa. Olen hyvin, hyvin heikko. Useimpina öinä en saa nukutuksi. Älä kirjoita minulle, älä ollenkaan.”

Aleksis Kiven kirje ystävälleen Charlotta Lönnqvistille 12.5.1871 Helsingin Uudella klinikalla.

Tutustu Aleksis Kiven viimeiseen asuinpaikkaan