Muuta lähilandelle

Luonto Lähilandella

Nurmijärvelle ovat tunnusomaisia pelto- ja maalaismaisemat, metsät, luontopolut, kosket, harjut ja pienet järvet. Nurmijärven luontoa ja maaseutua voit kokea vierailemalla suosituissa luontokohteissa kuten Kiljavannummen ulkoilureitistöllä, Nukarinkosken ulkoilualueella, Myllykoskella ja Kuhakoskella. Ulkoilureittejä löytyy Klaukkalasta, Kirkonkylältä ja Rajamäestä. 

Isosuon pitkospuut

Vanha-Klaukan asuinalueen naapurissa on Isosuon 148 hehtaarin Natura-alue. Keidassuolla kelpaa retkeillä, eheytyä ja ajaa läskipyöräisellä tai maastopyörällä. Isosuolla on kaksi virkistysreittiä pitkospuineen. Reitit sopivat retkeilijöiden lisäksi hyvin myös lapsiperheille, koululaisryhmille ja osa reitistöstä myös esteettömiä reittejä tarvitseville.

Vanha-Klaukan naapurissa sijaitsee Isosuon Natura-alue ja uusi luontoreitti.

Kiljavannummi

Kylänpään asuinalueen läheisyydessä komeileva Kiljavannummen harju on ensimmäistä Salpausselkää, joka on syntynyt viimeisen jääkauden vetäytymisvaiheessa.

Kiljavannummella on erinomainen mahdollisuus harrastaa ympärivuotista luontoliikuntaa. Alueella on yhteensä noin 35 km kunnan ylläpitämiä ulkoilureittejä/hiihtolatuja. Maasto on helppokulkuista. Kiljavannummen merkityt ulkoilureitit jatkuvat Petkelsuon kautta Hyvinkäälle.

Kiljavannummi on osa Lohjanharjua ja talvisin erittäin lumivarmaa aluetta. Hiihtoladuista löytyy sopivanmittaisia reittejä kaikenikäisille ja -tasoisille kuntoilijoille.

Sääksjärvi ja Sääksin uimaranta

Kristallinkirkas lähde, Sääksjärvi, sijaitsee lähellä Kylänpään asuinaluetta. Sääksjärvellä kohtaavat taianomaisella tavalla puhtaan veden häikäisevä kauneus ja luonnon rauha. Hiekkarannalla, jota on sanottu Suomen upeimmaksi uimarannaksi, voi viettää ikimuistoisen päivän, jos toisenkin.

Kesäisin uimarannalla palvelevat kahvila, WC:t, pukeutumistilat, sekä liikuntapaikat kaiken ikäisille. Mukavia kesähetkiä luovat lasten leikkipaikat, hyppytornit ja beachvolley-kentät. Talvisin järven jäälle pääsee luistelemaan.

Valkjärvi

Valkjärven rannassa sijaitsee Tiiran uimaranta, josta löytyy kesäisin kahvila. Uimarannalla on tarjolla uimalaituri, pukukopit, WC:t ja lasten leikkipaikka ja talvella pääsee pulahtamaan avantoon. Valkjärvi ympäristöineen tarjoaa kiinnostavia retkeily-, lenkkeily- ja ulkoilumahdollisuuksia. Valkjärven länsipuolella sijaitsee Lähtelän uimapaikka, josta löytyvät uimalaituri, pukeutumissuojat ja venepaikkoja.

Melontaretkelle voi lähteä sekä Tiiranrannasta että Lähtelän rannasta. Valkjärvestä on padonylityksen jälkeen yhteys Luhtajoelle.

Seitsemän veljeksen vaellusreitti

Seitsemän veljeksen upea vaellusreitti kulkee Tuusulasta Nurmijärven kautta aina Hyvinkäälle asti. Vaellusreitti kulkee sekä Heinojan että Kylänpään asuinalueiden läpi. Matkalla kohtaat niin luonnon kauneuden kuin kulttuurin rikkauden, ja unohtumattomia kokemuksia on luvassa joka askeleella. Nurmijärven kunnan alueella vaellusreitti kattaa 33 kilometriä, tarjoten sinulle mahdollisuuden tutkia ja nauttia monipuolisesta ympäristöstä. Kannattaa ehdottomasti suunnata esimerkiksi Heinojasta löytyville hiidenkirnuille sekä kävelymatkan päässä sijaitsevan Myllykosken rannalle!

Myllykoski

Vantaanjoen Myllykosken kuohut ovat vaikuttava nähtävyys erityisesti keväisin. Myllykoski soveltuu hyvin päiväretkeilyyn ja alueella on tulentekopaikkoja. Myllykosken rantamille liittyy paljon historiaa. Myllykoski oli Nurmijärven parhaita myllypaikkoja ja 1920-luvulla kosken rannalle rakennettiin Nurmijärven ensimmäinen voimalaitos. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Myllykosken läpi.

Seitsemän veljeksen pyöräreitti

Koko Nurmijärven kiertävällä 87 kilometrin pyöräreitillä voit uppoutua Seitsemän veljestä -teoksen tunnelmiin perisuomalaisissa maalaismaisemissa. Päällystettyjä maanteitä ja pyöräteitä pitkin etenevälle reitille osuu kiinnostavia luonto- ja kulttuurikohteita, virkistäviä uimapaikkoja ja ihastuttavia kahviloita. Mikä oivallinen tapa tutustua Nurmijärveen! Seitsemän veljeksen pyöräreitti on merkitty opasviitoin. Lue lisätietoa reitistä Visit Nurmijärven sivuilta.

Nukarinkoski

Nukarinkoski on komea luonnonnähtävyys. Koski sijaitsee Nukarin kylän alueella Nurmijärven pohjoisosassa. Se on Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso. Pituutta koskelle kertyy 1300 metriä ja pudotusta 25 metriä.Kosken keskivaiheella Vantaanjoen ylittää silta Nukarin tammeksi kutsutun padon kohdalla. Miljöö tarjoaa upean ympäristön kalastukselle ja perheretkeilylle. Touko-kesäkuun vaihteessa tuomen kukkiessa on luonto kosken varrella ehkä kauneimmillaan.

Nukarinkoski