Seitsemän veljestä 150 juhlavuosi

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on ensimmäinen merkittävä suomenkielinen romaani ja suomalaisen kirjallisuuden kivijalka. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi teoksen keväällä 1870 neljänä vihkona. 2.2.2020 tuli kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisen vihkon ilmestymisestä. Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven syntymäkunta Nurmijärvi kutsuu kaikki suomalaiset ja suomalaisen kulttuurin ystävät maailmalla juhlimaan yhdessä Seitsemää veljestä!

Kiven romaanilla on ollut lähtemätön vaikutus suomalaiseen kulttuuriin. Se on jättänyt jälkensä suomenkieleen ja kansalliseen mielenmaisemaan. Lähes neljällekymmenelle kielelle käännetty teos on edelleen ajankohtainen. Seitsemän veljeksen juhlavuosi puhaltaa pölyt pois Aleksis Kiven klassikkoteoksen ympäriltä.

Seitsemän veljeksen juhlavuosi toteutetaan useiden kumppaneiden yhteistyönä. Lukutaito, lukuinto ja lukemisen merkitys kuuluvat juhlavuoden keskeisiin teemoihin, mikä nousee esiin juhlavuoden sisällöissä ja lukuisissa tapahtumissa. Vuoden aikana Jukolan veljekset seikkailevat muun muassa Jukola Bros -somedraamassa ja itse Aleksis Kivi herää henkiin Twitterissä.

Juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Juhlavuodessa mukana ovat:
Aleksis Kiven Seura
Nurmijärven kunta
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Lukuliike (Opetushallitus)
Äidinkielen opettajain liitto
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura