Ajankohtaista

Uimarannat, Ympäristökeskus

Ympäristökeskus: Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä, osalla rannoista havaittiin sinilevää

21.7.2020

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 15.­­­-16.7.2020 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli- bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Nurmijärvellä sinilevää havaittiin vähän Sääksin ja Röykän rannoilla ja runsaammin Tiiran ja Lähtelän rannoilla.

Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat pääosin 18-20 °C välillä. Lämpimintä vesi oli Tuusulassa Urheilupuiston lammessa, jonka lämpötilaksi mitattiin 21,9 °C. Kylmintä vesi oli puolestaan Mäntsälässä Mustijoessa Nummisten uimarannalla, missä veden lämpötila oli 15,6 °C.

Sinilevien (syanobakteerien) määrää arvioidaan näytteenottohetkellä asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä runsaasti Nurmijärven Tiiran ja Lähtelän rannoilla. Vähän sinilevää oli Tuusulan Rusutjärven rannalla, Nurmijärven Sääksin ja Röykän rannoilla, Järvenpään Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannoilla ja Mäntsälän Onkimaan rannalla.

 

Uimavesinäytteet otettiin 15.-16.7. seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tuusulanjärvi Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat
Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi Hiekkarannankujan ranta

Mäntsälä: Keravanjärven uimaranta, Sahajärvi virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki Nummisten joenranta, Kilpijärvi Sälinkään ranta ja Isojärvi Onkimaan ranta

Nurmijärvi: Sääksjärvi Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi Herusen ranta ja Vaaksinjärvi Vaaksin ranta

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen PDF-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Takaisin listaukseen