Ajankohtaista

Museo

Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970-luvulta Galleria Villessä

19.11.2019

1970-luku tuo mieleen voimakkaat värit, leveälahkeiset housut ja tuuheat pulisongit. Vuosikymmen oli muutakin kuin näyttävää tyyliä. Silloin Suomessa päätettiin monista isoista yhteiskunnallisista uudistuksista. Nurmijärven museon näyttely ”Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970 –luvulta” tarjoaa näkökulmia tuohon tapahtumarikkaaseen vuosikymmeneen.

Suomi ja suomalaiset matkasivat 1970-luvulla vauhdilla kohti uudenlaista elämänmuotoa. Sotien jälkeen alkanut ja 1960-luvulla kiihtynyt yhteiskunnallinen muutosprosessi muovasi kansalaisten arkipäivää samalla kun työn ja toimeentulon perässä muutettiin entisiltä kotiseuduilta kaupunkeihin, Etelä-Suomeen ja Ruotsiin.

Elintason nousu muuttaa arkea

1970-luku merkitsi valtaosalle kansaa merkittävää elintason nousua. Maaltamuuttajien kansoittaessa kaupunkeja ja asumalähiöitä ja elintasosiipien noustessa vanhojen omakotitalojen kylkeen enemmistö suomalaisista viimein asui asunnossa, jossa oli juokseva vesi, oma vessa ja kylpyhuone.

Lisääntyneen asumisväljyyden ja suurempien ansioiden myötä kodeista tuli 1970-luvun kulutuskulttuurin tärkein näyttämö. Tavaroiden ja kodinteknologian määrä kasvoi. Lähes jokaiseen kotiin hankittu televisio tarjosi keskustelunaiheita ja jaettuja kokemuksia sekä toi kotimaan ja maailman tapahtumat jokaiseen olohuoneeseen. Pakastin ja einekset helpottivat työssäkäyvän perheen arkea. Vaurastumisen kääntöpuolena keskustelua ja pelkoakin herättivät kerskakulutus, kasvavat jätevuoret ja öljykriisi.

Vapautta ja vastakkainasettelua

Yhtenäiskulttuurin ja perinteisen arvomaailman väljentyessä yksilöiden valinnanvapaus lisääntyi, työväestön, naisten, nuorten ja vähemmistöjen näkyvyys kasvoi, roolien ja tehtävien sidos sukupuoleen ja sosiaaliseen asemaan höltyi. Alkoholi- ja käytöskulttuurin murros näkyi ja kuului kaikkialla ja seksistä oli puhe.

Usein 1970-luku nähdään vain voimakkaan politisoitumisen ja vastakkainasettelun, Kekkosen ja paksujen silmälasinsankojen aikakautena. Ihmisten arkielämä oli moniulotteisempaa. Muutos koski yksiä enemmän kuin toisia, edellytykset ja valinnat vaihtelivat. Erilaisille elämäntavoille ja -tyyleille oli 1970-luvulla tilaa ja mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kuitenkin vähemmän kuin nykyisin.

Värikäs vuosikymmen – Välähdyksiä 1970-luvulta

13.11.2019-2.1.2020 Galleria Ville, Punamullantie 1, Nurmijärvi. Ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16. Juhlapyhinä ja aattopäivinä poikkeuksia aukioloajoissa. Vapaa pääsy.

Kuvista toinen on kirkonkylästä, toinen Klaukkalasta 1970-luvulta. Kuvat Nurmijärven museo, Martti Sailio.

Kirkonkylä 70-luvulla Klaukkala 70-luvulla

Takaisin listaukseen