Kokoelmat

Museon kokoelmat, esineet, valokuvat ja arkistomateriaali liittyvät Nurmijärven aineelliseen ja henkiseen kulttuuriin. Kokoelmia kartutetaan jatkuvasti, nykyisin keruu painottuu lähemmäksi nykyaikaa. Kokoelmia esitellään perusnäyttelyissä ja vaihtuvissa teemanäyttelyissä. Kokoelmat ovat myös tutkijoiden ja asianharrastajien käytettävissä.

Valokuva-arkisto

Museon kuva-arkistossa on noin 6 000 valokuvaa ja negatiivia 1800-luvun lopulta nykypäivään saakka. Kuvia on paljon mm. rakennuksista, kulttuurimaisemista, henkilöistä ja tapahtumista.

Valokuva-arkiston palveluhinnasto

Muistaja -tietokanta  

Muistaja -tietokanta esittelee Nurmijärven museon kokoelmia yhteisessä Keski-Uudenmaan museoiden museotietokannassa. Kokoelmien saavutettavuus laajenee näin verkkoon ja koti-päätteille. Vuorovaikutteiseen museotietokantaan voi jättää kuviin liittyviä muistitietoja ja tilata valokuvia. Tietokannan aineisto lisääntyy jatkuvasti painopisteen ollessa aluksi valokuva-kokoelmassa.

Muistaja -tietokanta

Esinekokoelma

Nykyisen kokoelman ensimmäiset noin 300 esinettä kerättiin 1930-luvulla. Nykyisin kokoelmissa on runsaat 5 000 esinettä, joista suurin osa liittyy maataloudesta elantonsa hankkineiden elämänpiiriin. Muita isoja kokonaisuuksia ovat Aleksis Kiven syntymäkotiin, käsityöläisammatteihin sekä kansakouluihin ja koulunkäyntiin liittyvät esineet.

Kunnan keskusarkisto

Kunnan keskusarkistossa on arkistoaineistoa kunnan itsehallinnon alusta lukien eli 1860-luvulta lähtien. Keskusarkistossa on säilytyksessä joitakin yksityiskokoelmia. Varsinaista kotiseutuarkistoa kunnassa ei ole.
Lue lisää: Arkistot 

Nurmijärvi-kokoelma

Pääkirjaston käsikirjastossa sijaitsevassa Nurmijärvi-kokoelmassa on Nurmijärveä ja nurmijärveläisiä käsittelevää kirjallisuutta, johon voi tutustua paikan päällä.

 

 

Lisätietoja

Museon esine- ja kuvakokoelmat

Keskusarkisto
puh. 040 317 2002

Nurmijärvi-kokoelma
Pääkirjasto
puh. 040 317 2500

Evert Niemimaan veistos
Vuonna 2008 museon kokoelmiin saatiin Evert Niemimaan tekemiä vanhoja työtapoja ja elämää kuvaavia pienoisveistoksia.

Pääsiäisnoidat 1963.
Pääsiäisnoitia Rajamäellä 1963.