Draamaopastus

"Kun torkka kistunlautoja poltti"
- kekrinajan juhlaperinteet ja tarinat tutuksi

Lyhenevät päivät ja hämärtyvät illat ovat aina houkuttaneet tarinoiden pariin. Aleksis Kiven kodin draamaopastus ”Kun torkka kistunlautoja poltti” ammentaa sisältönsä paikallisesta tarinaperinteestä ja kertoo entisajan kekrin vietosta, tavoista ja uskomuksista.

Mikä on kekri ja mikä on torkka?

Kekri on juhla, jota perinteisesti juhlittiin loka-marraskuun vaihteessa. Syitä juhlaan oli monia. Kekri oli uuden kalenterivuoden alku sekä sadonkorjuun ja työvuoden päättymisen juhla, johon liittyi myös palkollisten vapaaviikko ja pestipaikkojen vaihto. Kekriin kuului ylenpalttinen herkuttelu, yhteisöllinen juhliminen sekä tarinat ja taiat.

Torkka on murreilmaus ja tarkoittaa kirkonvartijaa, nykyisin häntä kutsuttaisiin suntioksi. Ennen kirkkovahdin tehtävänä oli esimerkiksi kellojen soitto, kuulutuskirjojen kuljetus, kirkossa torkkuvien herättely ja joskus myös hautojen kaivaminen.

Mistä draamaopastus kertoo?

Nurmijärveläiseen tarinaperinteeseen pohjautuvan opastuksen on laatinut ja sen esittää Kivi-juhlien näyttelijänä tunnettu Irja Rättö. Hän kertoo draamaopastuksesta seuraavaa:

”Opastus kertoo loka-marraskuunvaihteen kekriperinteestä ja sen aikana tutustutaan mm. kissaviikkoon, jakoaikaan ja sianmurennuksen reseptiin. Draamaopastuksen päähenkilö on kuvitteellinen naapurin muija Priita, joka poikkeaa räätäli Stenvallin mökkiin ja emäntä Annastiinaa odotellessaan jutustelee kohta koittavasta kekristä. Priitan tarinoissa mainitaan esim. janoiset renkipojat, esi-isät, kekritär, Antturin talon piika ja tietenkin se nuuka torkka.

Opastus kestää puolisen tuntia ja sopii kaikille, joita kiinnostavat vanhat sadonkorjuuajan perinteet entisajan Suomessa, jolloin elettiin maatalouden vuodenkierron ehdoilla. Opastuksessa saa myös pari toimivaa ruokareseptiä ja ohjelmaideaa omiin kekrijuhliin. Kekri on kiinnostava aihe ja draamaopastus Aleksis Kiven kodilla piristää pitkää ja pimeää syksyä.”

 

 

 

Kun torkka kistunlautoja poltti -draamaopastus. Kuva Turkka Tervonen. 

Draamaopastus varattavissa ryhmille (max. 25 hlöä/ryhmä) sopimuksen mukaan.
Hinta 160 €/ opastus.

Lisätiedot ja varaukset museolta, puh. 040 317 2507