Vietä kesäpäivä Nurmijärvellä

Vaellus veljesten kanssa

Seitsemän veljeksen vaellusreitti on Nurmijärven kunnan alueella 33 kilometriä – siis ihanteellinen päiväretkikohde retkeilystä ja patikoinnista pitäville. Sopivia lähtöpisteitä on useita, kuten Aleksis Kiven koti Palojoella, Myllykoski kirkonkylällä, Rajamäen liikuntapuisto tai Herunen vaellusreitin Hyvinkään päässä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – tutustu reittikarttoihin:

Palojoki – Kirkonkylä, Rajamäki – Herunen.

Reitin varrella näet monimuotoista luontoa ja nähtävyyksiä. Ja toki myös taukopaikkoja sekä ruokailu- ja majoituspalveluita on tarjolla reitillä ja sen läheisyydessä. Nyt hyvät kengät jalkaan ja sitten matkaan!

Palojoki

Vaella läpi tiheän kuusikon, pitkin kapeita polkuja, läpi suojellun Kaanaan metsän Aleksis Kiven lapsuuden maisemissa kohti Myllykoskea.

Nähtävyydet:  Aleksis Kiven koti, joka toimii nykyisin museona. Aleksis Kiven syntymäkodin vieressä sijaitsevat Taaborinvuoren museoalue ja ulkoilmateatteri. 

Kirkonkylä

Ihaile Vantaanjoen Myllykosken kuohuja ja joen rannoilla olevaa rikasta, monipuolista kasvillisuutta. Bongaa koskikara tai piisami! Levähdä laavulla ja jatka matkaasi pitkospuita pitkin Rajamäkeä kohti.

Vaellusreitti kulkee Myllykosken ja Rajamäen välillä uusimaalaisten pelto- ja metsäsaarekkeiden lomitse. Kohtaat matkalla valoisia mäntykankaita, varjoisia kuusikoita, hiidenkirnuja sekä useita erilaisia, harvinaisiakin, lehto- ja kosteikkokasveja.

Rajamäki – Herunen

Vaellusreitin pohjoispuolella kuljet Kiljavannummen harjulla, joka on syntynyt jääkauden seurauksena. Maasto on kuivaa puolukka- ja kanervatyypin kangasmetsää.  Osa Kiljavannummen vesistöistä, harjuista ja soista on suojeltuja ja rauhoitettuja. Vaellusreitti jatkuu Herusista Hyvinkään Sveitsiin.

Nähtävyydet: Rajamäellä funkkiskirkko, liikuntapuisto ja uimahalli. Kiljavalla Sääksjärven alueella on useita majoitusmahdollisuuksia, kuten lomakoti Kotoranta tai Hotel Kiljava.

Mukaan kartta tai mobiilisovellus

Reitin varrella on opasteita, mutta ota vaellukselle mukaan reittikartta (saatavilla esim. Nurmijärven kirjastoista) tai lataa mobiilisovellus Nomadi App Storesta tai Play Kaupasta. Sovelluksesta löytyy reitin kartta ja reitin varrella olevia kulttuurihistoriallisia ja luontokohteita. Kun reittiä kulkiessa käyttää paikannusta päällä, niin ohjelma ilmoittaa aina, kun reitiltä löytyy jotain mielenkiintoista ja antaa lisätietoja.