Vietä kesäpäivä Nurmijärvellä

Molotovin cocktaileja ja funkkista

Rajamäen taajama Nurmijärvellä on oikea funkkisystävän aarreaitta, jonka uumenista löytyy 1930-luvulla rakennetun Oy Alkoholiliike Ab:n tehdasmiljöö. Tehtaalla valmistettiin aikoinaan hiivaa, viinaa, eetteriä ja etikkaa, sekä sota-aikana Molotovin cocktaileja. Alueella on myös tehdas- ja alkoholimuseo Ryyppi  – upea maistiainen tislattua menneisyyttä.  

Jana, jossa on päiväohjelman kohteiden osoitteet.

Tehdasalue – funkkista parhaimmillaan

Rajamäen historiassa on merkittävässä roolissa ollut Alkon, nykyisen Altian, tehtaat. Tehtaiden edeltäjä, Hyvinge Fabriks Aktiebolag perustettiin jo vuonna 1888 ja se kehittyi maan suurimmaksi hiivatehtaaksi ja viinanpolttimoksi. Tehdas perustettiin Rajamäelle sen puhtaiden pohjavesien vuoksi. Kieltolain aikana Rajamäen tehdas siirtyi Suomen valtiolle ja kieltolain päätyttyä Rajamäestä tuli alkoholituotannon keskuspaikka, jota se on yhä edelleen.

Alkon vaikutus näkyy Rajamäen rakennuskannassa – se rakennutti kylään sekä julkisia rakennuksia että kiinteistöjä omiin ja työntekijöidensä tarpeisiin. Rajamäen tehdasyhdyskunta, joka on rakentunut Rajamäen rautatieaseman ympärille, ja Rajamäen kirkko ovat valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö.

Arkkitehti Erkki Huttusen 1930-luvulla suunnittelemat alkoholitehtaan tehdasrakennukset ja puistomaisessa ympäristössä sijaitsevat työväen asuinrakennukset ovat yksi maamme merkittävimmistä funktionalistista teollisuusarkkitehtuuria edustavista kiinteistökokonaisuuksista. Kahden perheen, valkoiseksi rapatut ja sisään vedettävillä kuisteilla varustetut asuinrakennukset on rakennettu rautatien itäpuolelle. Rajamäellä sijaitsevia rakennuksia ovat suunnitelleet myös arkkitehdit Einari Teräsvirta ja Aarne Ervi.

Rajamäen kirkko on yksi Suomen neljästä varhaisfunktionalismia edustavasta kirkkorakennuksesta. Erkki Huttusen suunnittelema ja Alkon rakennuttama kirkko valmistui vuonna 1938. Kirkkoa hallitsee keskiakselissa oleva torni, joka kapenee ja pyöristyy ylöspäin mentäessä. Alttariseinän freskon on tehnyt Anna Räsänen ja reliefit ovat kuvanveistäjä Arvi Tynyksen käsialaa.

Kirkon lähistöllä, Rajamäen keskustassa on paikallisten rakastama kahvio-konditoria Cafe Muru, jossa kannattaa piipahtaa lounaalla tai kahvilla ja nauttia herkullisista leivonnaisista ja jäätelöstä.

Rajamäen Ryyppi

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi on suomalaisen työn, teollisuuden ja väkevän alkoholihistorian erikoismuseo.

Oy Alkoholiliike Ab perusti 1963 vanhaan viinanpolttimoon museon, jossa tehtaan ja Rajamäen kylän kertomus limittyy Suomen ja suomalaisten tarinaan kotipoltosta kieltolain ja Molotovin cocktailin kautta eurooppalaisiin tapoihin.

Molotovin cocktail eli polttopullo.

Molotovin cocktaileja käytettiin aseena talvisodassa neuvostopanssareiden pysäyttämiseen. Riihimäen Lasin puolen litran viinapulloihin tehty seos sisälsi jätespriitä, petrolia ja tervaa. Se saatiin toimintavalmiiksi sytyttämällä lestin kylkeen kiinnitetty tikku tuleen.

Vuosikymmenien ajan museo oli hyvin pidetty salaisuus, jossa pääsivät vierailemaan vain harvat valitut. Kaiken kansan ulottuville museo avautui vasta vuonna 2017. Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi sijaitsee 1897 valmistuneessa rakennuksessa, joka oli alun perin Hyvinge Fabriks Ab:n hiivatehtaan keitto- ja prässihuone. Myöhemmin rakennukseen sijoitettiin alkoholin tislauskolonnilaitteisto, joka on edelleen nähtävillä museon tiloissa. Museon vierellä on vuonna 1889 valmistunut hiivatehdas sekä 1920-luvun makasiinirakennuksia.

Mobiiliopas – historiaa ja kuvia Rajamäestä

Edellä oli vain pintaraapaisu Rajamäen ja Alkon tehtaiden historiallisesta symbioosista, mutta Lähteen ja rautatien Rajamäki-mobiiliopas kertoo enemmän – sanoilla, kuvilla ja videoilla. 

Mobiiliopas kuljettaa sinut hiivatehtaan nurkkakiven vierelle ja voimalaitoksen kohinaan, Tykkitorninmäen puiden alle, kirkon ja kansakoulun kupeelle kyläläisten keskuuteen. Sinne missä menneisyyden elämä on tislaantunut tarinoiksi nykyhetkeen.

Rajamäen Altian tehdasrakennuksia.