Vietä kesäpäivä Nurmijärvellä

Kiven kannoilla pyöräillen

Pyöräile Aleksis Kiven lempimaisemissa ja vietä päivä kauniissa maalaismaisemissa, metsän siimeksessä ja kuohuvan kosken rannalla – linnunlaulua kuunnellen ja luonnonihmeitä katsellen. 

Lähde liikkeelle kylästä kuin kylästä tai käy kylä kerrallaan!

Jana, jossa päiväohjelman kohteiden osoitteet ja välimatkat.

Palojoki

”Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tanterilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitsimme.”

Palojoelta löydät Aleksis Kiven lapsuudenkodin, joka toimii museona. Museon näyttelyssä paneudutaan Kiven elämään, persoonaan ja teoksiin sekä pohditaan kirjailijan ammatin myyttejä ja avataan Kiven ajan yhteiskuntaa. Avoinna heinä-elokuussa ti-su klo 11-18. Piipahda myös Kekkurin museokaupassa!

Kiven lapsuudenkodin vieressä kohoaa mäki, Taaborinvuori, joka oli kirjailijan lapsuudessa yksi kylän lasten leikkipaikoista ja nuorison keinumäki. Taaborinvuoren upeassa miljöössä on auki heinäkuussa ti-su klo 11-18 museonäyttelyitä, jotka kertovat 1900-luvun alun nurmijärveläisten elämästä ja arkisista askareista. Taaborinvuorella on elo-syyskuussa myös tapahtumia.

Kirkonkylä

Kirkonkylälle tultaessa voi ensimmäisenä tutustua v.1793 rakennettuun Nurmijärven kirkkoon, jossa Kivi pääsi ripille. Kirkon jälkeen voi tutustua Aleksis Kiven patsaaseen, joka sijaitsee kirjaston aukiolla. Aukusti Veuron veistämä pronssiveistos on vuodelta 1934. 

Kesällä 2021 kirkossa on julkisivukorjaus ja kirkko on auki vain messuissa ja toimituksissa.

Nähtävyyksien jälkeen on hyvä aika lounastaa. Käy nauttimassa esimerkiksi ravintola Impivaara Grillin puuhiilillä paistettuja antimia tai Green Way Delin välimerellisiä herkkuja.

Nukari – Raala

Kirkonkylästä voi polkaista Nukarin kylään, josta löydät Jukolan poikienkin tunteman ”Nukarin tammen” eli Vantaa-joen jykevän padon. Nukarinkosken virkistysalueeseen kannattaa tutustua samalla lähemminkin.

Valitse mennessä reitti, joka kulkee kiemurrellen Keikkumäen- ja Nummenniityntietä pitkin Nukarille. Tämän reitin varrelta löytyy myös iso kivi, jonka jotkut Kivi-harrastajat ovat ajatelleet olleen esikuvana Seitsemän veljeksen hiidenkivelle. Veljekset pakenivat kiven päälle Viertolan kartanon vihaisia härkiä.   

Nukarilta pyöräilet seesteissä maalaisidyllissä Raalantien kautta takaisin kirkonkylälle. Raalan kylässä sijaitseva kartano liittyy kiinteästi Kiven suvun henkilöhistoriaan. Lisäksi Raalan kartanoa pidetään esikuvana Seitsemän veljeksen Viertolan kartanolle, koska kartanossa oli vielä 1900-luvun puolivälissäkin härkälauma. Raalan kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1848 ja se on yksityiskäytössä.

Voit hyvin matkaa tehdessäsi laulaa kuten Seitsemän veljeksen Juhani, niin että ”hongisto remuaa”.

”Mitä minä huolin, veitikka nuori. Jolla on rinta kuin tunturivuori?”

Raalasta pohjoiseen, Vantaanjoen rannalta löytyy nimittäin yksi Nurmijärven korkeimmista paikoista, Tunturivuori.