Matkailu

Touhua talvella

Mitä sitä tekisi? Talvilomalla tai viikonloppuna – koko perheen voimin. Pulkkamäki on ehdoton ykkönen perheille, joissa on eri-ikäisiä lapsia ja joilla ei vauhti päätä huimaa. Hiihto ja luistelu ovat tänä lumisena talvena nousseet uuteen suosioon, sopivathan ne kaiken ikäisille. Ja onhan meillä perheulkoiluradat sekä Klaukkalan Tornimäessä että upeissa maisemissa Myllykoskella. Entä oletko kokeillut geokätköilyä? Jännittäviä etsintäretkiä perheen kesken, ja ulkoiltua ja liikuttuakin tulee ihan huomaamatta. Tai päästä luovuus ja mielikuvitus valloilleen tekemällä lumiveistoksia – mahdottoman hyvä, säästä riippumaton vinkki löytyy videolta!

Vauhdin hurmaa, naurua ja punaisia poskia

Liukurit, pulkat ja kelkat matkaan ja kohti pulkkamäkeä. Mäenlasku on hauskaa puuhaa, vauhdin hurmaa, ja tuleehan siinä ihan huomaamatta liikuttua, kun sinne mäen harjalle on aina kiivettävä, omin jaloin. Lähde hakemaan fiilistä, katso ensimmäiseksi video – miltä se mäenlasku oikein näyttää, ja tuntuu.

Pulkkamäet

Huomioithan, että pulkkamäet eivät ole virallisia mäkiä, eivätkä kunnan ylläpitämiä. Niistä laskeminen on jokaisen omalla vastuulla, ja järkeä käyttäen. Koulun tai päiväkodin yhteydessä olevat mäet ovat käytettävissä vain viikonloppuisin.  

Nurmijärven kirkonkylä

Jousimäen leikkikenttä, Jukolantie 3b, Nurmijärvi

  • kaksi mäkeä – toinen sopii pienille laskijoille ja toinen pidempi mäki isommille lapsille, ja miksi ei aikuisillekin

Maaniitun koulu, Heikkiläntie 27, Nurmijärvi

  • koulun takana oleva mäki soveltuu pienille laskijoille, vauhti ei pääse liian kovaksi

Maaniitun leikkipuisto, Väinöläntie 4, Nurmijärvi

  • pieni, mutta jyrkkä mäki – hyvät vauhdit

Klaukkala

Tornimäen kuntoportaat

Tornimäentie 20, Klaukkala

  • pieni mäki ja hurjempi

Pitkä, vauhdikkaan menon takaava mäki Vesitorninmäellä sopii koko perheelle, ainahan ei tarvitse laskea ylhäältä asti. Mäkeen kuljetaan Purotien tai Metsätien kautta.

Perheen pikkuväelle sopivia mäenlaskupaikkoja löytyy Vaskomäen ja Haikalan päiväkotien pihasta sekä Haikalan lähiliikuntapaikalta ja leikkipuistosta.

Rajamäen kirkon (Patruunantie 7) vieressä on perhepulkkailuun soveltuva mäki.

Kannattaa piipahtaa myös perheen pienimpien kanssa Rajamäen liikuntapuistossa (Kiljavantie 4), jossa tekonurmen ja kaukalon välistä löytyy pikku kumpare.

Perttulassa Uotilan koulun (Uotilan koulutie 81) takapihalta löytyy mäenlaskuun soveltuva melko iso mäki, jossa lasketaan luistelukentän suuntaan.

Röykästä koko perheen pulkkailuun sopiva mäki löytyy Röykän koulun (Kangastie 8) takaa, harjun päältä lasketaan kentälle. Vauhtia riittää niin isommille kuin pienimmille laskijoille.

Mäenlaskun jälkeen maistuu kuuma kaakao ja laskiaispulla tai tuhdimpikin eväs. Katso Herkuttele-sivulta, millaista vatsantäytettä tarjoavia yrityksiä on pulkkamäkesi lähellä.

Tuleva Pärmäkoski vai Mietaa?

Luminen talvi mahdollistaa hiihtämisen, se on ihan kelpo laji myös perheen pienimmille. Vaikka kaatuminen ja varsinkin hangesta ylösnousu on työn takana, ja turhauttaa pientä suksijaa, niin se kannattaa, tasapaino sekä koordinaatiokyky paranevat pikkuhiljaa ja onnistumisen ilo on palkitsevaa. Hiihtoa voi opetella monin tavoin, hiihtämällä ilman sauvoja, tasatyöntöä ja vuorohiihtoa harjoittelemalla – ja onhan se hyvä osata kaatua oikein ja päästä vielä ylöskin ennen kuin lähtee mäenlaskuun.

Perheen pienimmille sopivia hiihtolatuja löytyy Rajamäen kirkon kentältä (Patruunantie 7) , Klaukkalan urheilukentältä, Kirkonkylästä Maaniittu-Ihantolan liikuntapuistosta ja kirkonkylän päiväkodin kentältä.

Kirkonkylän tekojään viereiseltä pellolta löytyy myös hiihdon aloittelijoille latu. Perheen isommille lapsille kannattaa ottaa luistimet matkaan, piruetit ja pipolätkä onnistuvat sillä aikaa, kun pienimmät opettelevat hiihdon saloja.

Perheet, joissa lapset hallitsevat jo hiihdon perusasiat ovat hiihtoladut, jotka on luokiteltu helpoiksi reiteiksi. Niissä ei ole vaativia laskuja tai raskaita nousuja. Esimerkkeinä Rajamäen latuverkosto, Klaukkalassa Isoniittu-Mäntysalon peltolatu ja Kirkonkylällä järvenpohjan latu.

Ajantasaiset tiedot laduista ja niiden kunnosta.

Lumiveistoksen väsäystä – myös pakkassäällä

Aina ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään, jos haluaa puuhailla lumisissa merkeissä perheen kanssa. Tähän hommaan ei tarvita kuin lunta, pahvia ja mielikuvitusta.

Mikä on teidän perheen lumiteos? Lumiukko, heppa, hauva tai vaikkapa muumi? Ohjeet lumiveistoksen tekoon videolla!

Ulkoilua luonnon helmassa

Perheulkoilureittejä, jotka ovat noin kilometrin pituisia, löytyy Klaukkalan Tornimäestä (Tornimäentie 20) ja Kirkonkylällä Myllykosken hienoista koskimaisemista.

Autolla Myllykoskelle pääsee kääntymällä Helsinki-Tampere -moottoritien Nurmijärven liittymästä Siippooseen päin. Parkkipaikka on pian liittymän jälkeen tien vasemmalla puolella Siippoota kohti ajettaessa. Helsingin ja Hämeenlinnan suunnasta tulevat linja-autot pysähtyvät tarvittaessa Nurmijärven tienhaaran pysäkillä, josta on noin 300 metrin matka Myllykoskelle.

Ulkoilureittien varsilta löytyy perheille hauskoja liikunnallisia tehtäviä. – tutustu Tornimäen maisemiin videolta.

Geokätköily – hauskaa ja jännittävää

Geokätköily on hauska ja jännittävä koko perheen ulkoiluharrastus. Tapoja harrastaa on yhtä paljon kuin harrastajia. Geokätköily sopii niin luonnossa liikkujalle, elämyksiä etsivälle, paikkakuntaan tutustujalle kuin kuntoilijallekin. Osa geokätköistä on nähtävyyksien lähellä ja osa pidemmän matkan päässä. Geokätköilyyn ei tarvitse autoa, lähimmille kätköille pääsee kävellen. Samalla tulee ulkoiltua ja liikuttua ihan huomaamattaan.

Tutustu geokätköilyn saloihin Geokätköt.fi-sivulla, ja katso videolta, miten sujuu geokätköily kirkonkylällä.  

https://youtu.be/WoZHLIC3kCw