Kuntavaalit ja korona

Ohjeet eristykseen määrätyille

Eristykseen tartuntatautilääkärin määräyksestä asetetun henkilön äänestäminen on mahdollista siinä tapauksessa, että henkilön siirtyminen karanteeni- tai eristyspaikasta äänestyspaikalle ja takaisin voi tapahtua ilman kontakteja muihin ihmisiin (yli kahden metrin etäisyys ulkotilassa, ei sisätiloissa samaan aikaan muiden henkilöiden kanssa, ei julkisessa kulkuneuvossa), hän on oireeton ja suojautuu asianmukaisesti kasvomaskilla.

Äänestys tapahtuu tässä tilanteessa äänestyspaikan pihalla äänestyspaikan välittömässä läheisyydessä. Mikäli karanteeniin tai eristykseen tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätty henkilö haluaa äänestää vaalipäivänä, hänen on soitettava joko vaalilautakunnan tai keskusvaalilautakunnan numeroon, jotta hänelle pystytään järjestämään mahdollisuus äänestää ulkona äänestyspaikan pihalla. Äänestäjä löytää keskusvaalilautakunnan puhelinnumeron äänioikeusilmoituksesta ja vaalilautakunnan puhelinnumeron äänestyspaikan sisäänkäynnin vieressä olevasta oikeusministeriön ja THL:n laatimasta julisteesta.

Eristykseen määrätyn on äänestettävä joko omasta autostaan tai usean metrin päässä muista ihmisistä pysytellen. Keskusvaalilautakunta on järjestämässä äänestyspaikoille tarkoitusta palvelevat katokset ja suojat. Eristyksessä oleva ei voi odottaa vuoroaan jonoissa.  Jos eristyksessä oleva ei noudata turvavälejä, käytä maskia tai visiiriä ja aivastelee tai yskii, vaalilautakunta harkitsee, voidaanko äänestystä ottaa vastaan. Vaalilain 72 §:n 2 momentin mukaan äänestyspaikalla on noudatettava vaalilautakunnan järjestyksen ylläpitämiseksi ja äänestyksen häiriöttömän kulun turvaamiseksi antamia määräyksiä.