Koronan vaikutus kunnan palveluihin

Ohjeet lasten huoltajille

Vastuullinen toiminta on välttämätöntä epidemian hidastamiseksi, sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi ja lähipiirin suojaamiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Huolehdi rokotussuojasta. Rokottautumalla saa suojan vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita. Lisätietoa koronarokotuksista Keusoten verkkosivuilla

Koronaan liittyviä toimintaohjeita lapsiperheille (25.8.)

Keusoten julkaiseman tiedotteen mukaan alueemme koronatartunnat ovat hieman vähentyneet viime viikkojen aikana, mutta koronavirus on jäänyt kiertämään keskuuteemme. Tässä tiedotteessa on kerrottu, mitkä ovat alueemme koronaan liittyvät toimintaohjeet lapsiperheiden näkökulmasta. Jokainen voi huolehtia omasta ja läheisten terveydestä noudattamalla tällä hetkellä suositeltavia toimintatapoja.

Kun huomaat lapsellasi koronaoireita

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, Keusote ja Nurmijärven kunta suosittelevat, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista riippumatta siitä, onko lapsi saanut koronarokotuksia.

Oireet ovat lieviä, jos lapsen yleistila on hyvä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Kuumeisen lapsen yleistilaa voit arvioida kuumetta alentavan lääkkeen vaikutuksen aikana.

Koronatestaus

Sinun tai lapsesi ei tarvitse terveyden vuoksi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä useimmiten hakeutua terveydenhuollon koronatestiin, jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä. Keusote suosittelee kuitenkin vahvasti, että kontakteja muihin vältetään vapaaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajan.

Milloin palata koronan jälkeen kouluun ja päiväkotiin?

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, hän voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan.

Oireeton voi tulla kouluun ja päiväkotiin

Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.

Pese kädet ja yski hihaan

Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus. Ohjeista myös lapsiasi käsienpesuun.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä kosketa silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Ota suositellut rokotukset

Rokotukset suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta. Rokotusaikoja on hyvin saatavilla.

Lue koronarokotuksista Keusoten alueella

Käytä kasvomaskia ja pidä etäisyyttä muihin oman harkintasi mukaan

Lapset voivat käyttää maskia oman harkintansa mukaan. Keusote suosittelee maskin käyttöä erityisesti, kun

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa.

Suojellakseen itseään rokottamattomien 15 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.