Ladataan Tapahtumat
5.10. klo 13:00 - 14:30

K-60: Mitä DNA voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista?

Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kansalliskirjailijamme tausta on vuosikymmeniä herättänyt huhuja, epäilyksiä ja väitteitä. Joidenkin mielestä Aleksis Kiven isän Erik Johan Stenvallin biologinen isä ei ollut kirkonkirjoihin merkitty Anders Johan Stenvall, vaan Raalan kartanon aatelisisäntä Carl Henrik Adlercreutz.

Aleksis Kiven tausta kiinnosti myös tamperelaista Antti Kivivallia. Olihan kyseessä kaukainen sukulainen: Aleksis Kivi oli Kivivallin isoisän isoisän isän pikkuserkku. Aiemmin sukulaissuhteiden varma selvittäminen oli mahdotonta, mutta DNA-testien kehittyminen on muuttanut tilanteen.  Kivivalli sai innostettua selvitystyöhön mukaan sukututkija Jere Markkasen ja toimittaja Regina Raskin. 

Työn tulokset esiteltiin Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa keväällä 2019. DNA-testit osoittivat vuosikymmeniä kiertäneet huhut vääriksi. Stenvallien ja Adlercreutzien perimä oli täysin erilainen. Ei ollut mitään mahdollisuutta, että heillä olisi ollut suorassa isälinjassa yhteistä esi-isää.  Carl Henrik Adlercreutz ei ollut Aleksis Kiven isoisä. 

Antti Kivivalli saapuu Aleksis Kivi –viikolla Nurmijärvelle kertomaan miten DNA-tutkimuksen avulla voidaan selvittää vuosisatoja vanhoja sukulinjoja. Miten kansalliskirjailijamme sukujuurten selvitystyö käytännössä eteni? Mitä tutkimuksen jälkeen on tapahtunut ja mikä oli selvityksen merkitys?    

Tapahtuma järjestetään koronarajoitusten mukaisesti, maskisuositus.

Ti 5.10. klo 13
K60: Mitä DNA voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista?
Elokuvateatteri Kino Juha, Keskustie 7, Nurmijärvi
www.nurmijarvi.fi /museo
Vapaa pääsy.

 

Antti Kivivalli
Kuva: Sini Liimatainen, Sovelto Oyj

 

Tapahtumapaikka

Kino Juha
Keskustie 7
Nurmijärvi, 01900 Suomi
Puhelin:
041 518 9490
Kotisivu:
https://www.kinojuha.fi

Tiedot

Päivämäärä:
5.10.
Aika:
13:00 - 14:30
Hinta:
Ilmainen
Tapahtumaluokka:

Järjestäjä

Nurmijärven museo
On joulu-ilta Aleksis Kiven kodissa
Rajamäen Ryyppi avoinna
On joulu-ilta Aleksis Kiven kodissa