Ajankohtaista

Kirjasto

Seitsemän veljeksen juhlavuosi kirjastoissa

27.1.2020

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä julkaistiin ensimmäisen kerran 150 vuotta sitten. Nurmijärven kirjasto haluaa osaltaan juhlistaa merkkivuotta järjestämällä Kiven teokseen liittyvää ohjelmaa.

Seitsemän veljeksen vihkopainoksen 1. vihkon julkaisun vuosipäivänä 2. helmikuuta Klaukkalan kirjastossa voi osallistua Seitsemän veljeksen lukumaratoniin klo 8 alkaen. Kirja luetaan päivän aikana alusta loppuun. Lukijoiksi ovat jo lupautuneet mm. Outi Mäkelä, Timo Lavikainen, Vesa Haaja, Matti Vanhanen ja Teemu Keskisarja. Oman lukuaikansa voi varata Klaukkalan kirjastosta p. 040 317 2555 tai sähköpostitse anne.kurppa@nurmijarvi.fi. Maratonluenta striimataan kirjaston facebook-sivuille. Lukemisen lisäksi ja kuuntelemisen ohessa Klaukkalan kirjastossa voi juoda Uudenmaan leivän tarjoamat pullakahvit, tehdä itselleen Aleksis Kivi -pinssin ja tutustua vuosien saatossa julkaistuihin Seitsemän veljeksen erilaisiin painoksiin ja laitoksiin. Kirjanäyttely on nähtävillä Klaukkalan kirjastossa 29.2. asti. Päivän aikana voi myös istahtaa käsikirjastoon katsomaan Seitsemän veljeksen filmatisointeja eri vuosikymmeniltä.

2. helmikuuta avataan kirjaston kotisivuilla kaksi juhlavuoteen liittyvää kilpailua: kirjanmerkkikilpailu ja sitaattikilpailu. Alakoululaisille suunnatussa kirjanmerkkikilpailussa etsitään kuvitusta Nurmijärven kirjaston kirjanmerkkeihin Seitsemän veljeksen aiheista. Kilpailuun voivat osallistua yksittäiset oppilaat tai koko luokka. Sitaattikilpailu puolestaan on avoin kaikille ja siinä tehtävänä on järjestää Seitsemästä veljeksestä poimittuja sitaatteja oikeaan järjestykseen sekä nimetä sitaatin lausuja, lausumispaikka ja –tilanne. Kummankin kilpailun tarkoitus on rohkaista kansallisklassikkomme lähempään tutkailuun.

Kevään aikana kirjastoihin tulee kolme puhujavierasta, jotka käsittelevät Seitsemää veljestä eri lähtökohdista: kirjailija Teemu Keskisarja kertoo historioitsijan uusia tulkintoja Seitsemästä veljeksestä Klaukkalan kirjastossa 27.2. klo 18, professori Pirjo Lyytikäinen tarkastelee Seitsemää veljestä naisnäkökulmasta pääkirjastossa 5.3. klo 18 ja kirjailija Hannu Mäkelä puhuu Rajamäen kirjastossa 12.3. klo 17.30 otsikolla Yksi kirjailija on seitsemän veljestä.

Kesäkuussa kirjasto järjestää yhdessä Vantaan sanataidekoulu ry:n kanssa Aleksis Kiven sanataidepajan Klaukkalan kirjastossa (1.-5.6.) ja pääkirjastossa (8.-12.6.). Pajat on tarkoitettu 10-15-vuotiaille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita lukemisesta, kirjoittamisesta ja omien tarinoiden tekemisestä. Kummallekin viikolle mahtuu mukaan 12 osallistujaa. Tarkemmat tiedot pajoista sekä ilmoittautumisohjeet tulevat kirjastoihin ja kirjaston kotisivuille helmikuussa.

Nukketeatteri Sytkyt esittää Seitsemän veljestä –nukkenäytelmän Klaukkalan kirjastossa 7.10. klo 18, pääkirjastossa 14.10. klo 18 ja Rajamäen kirjastossa 21.10. klo 17.30.

Pääkirjaston yhteydessä sijaitsevan Galleria Villen näyttelyt tuovat myös esille Seitsemän veljeksen juhlavuotta. Erkki Tantun kuvitusoriginaalit Seitsemään veljekseen ovat näytteillä 5.2.-12.3. Näyttelyn avajaisissa 4.2. klo 18 taiteilijan poika Markku Tanttu esittelee näyttelyn ja Juha Poikela esittää Seitsemän veljeksen lauluja. Nurmijärven kuvataidekoulun näyttely 7 on esillä Galleria Villessä 18.-28.3. ja Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä -kuvitussuurennokset puolestaan 1.4.-7.5. Galleria Villen näyttelyt järjestää Nurmijärven kulttuuripalvelut.

Takaisin listaukseen