Ajankohtaista

Joukkoliikenne, Kaikki

Pyörän keväthuolto – Näin se onnistuu kotona!

25.5.2020

Polkupyörä ja pumppuPyöräilykausi on jo hyvässä vauhdissa, mutta vielä on erinomaista aikaa tehdä pyörän keväthuolto. Nurmijärven liikenneturvallisuus­­työryhmä on koonnut yhteen vinkit pyöränhuoltoon, jonka jokainen pystyy tekemään itse kotona. Perushuoltoon tarvitset vain pesuvadin, tiskiainetta, harjan tai sienen, kuivauspyyhkeen, ketjuöljyä sekä pumpun ja muutaman perustyökalun.

Omatoiminen pyöränhuolto onnistuu seuraavilla ohjeilla:

  • Puhtaus: Alkuun pese pyörä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Laimennettu tiskiaine sopii hyvin. Voit käyttää pesussa apuna esimerkiksi vanhaa hammasharjaa. Huuhtele ja kuivaa pyörä huolellisesti.
  • Ketjut: Voitele pyörän ketjut ketjuöljyllä ja tarkista ketjujen kunto. Öljyn annetaan imeytyä 20-30 minuuttia, jonka jälkeen ylimääräinen öljy pyyhitään pois.
  • Jarrupalat: Tarkista jarrupalojen kunto ja tarvittaessa vaihda jarrupalat uusiin.
  • Renkaat: Varmista, että renkaat ovat ajokunnossa eikä niissä ole reikiä tai halkeamia. Pumppaa renkaat täyteen.
  • Valot: Tarkista pyörän valot ja heijastimet. Uuden tieliikennelain myötä pyörän punaisesta takavalosta tulee pakollinen, joten hanki viimeistään nyt pyörääsi asianmukaiset valot.
  • Lopuksi: Viimeisenä tarkistetaan, että kaikki pyörän ruuvit ja mutterit ovat kiristetty kunnolla eikä mikään kolise eikä pyörästä kuulu ajettaessa ylimääräisiä ääniä.

Huollon jälkeen tee testiajo ja jos kaikki on kunnossa, pääset nauttimaan pyöräilyn huumasta!

 

Takaisin listaukseen