Valinnanvapauskokeilu 

Keski-Uudenmaan kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) valinnanvapauskokeilun (vv. 2017-2018) tavoitteena on kerätä tietoa, käytäntöjä ja kokemuksia uusista toimintatavoista sote-uudistusta varten.Henkilökohtaisen budjetin osalta mukaan valinnanvapauskokeiluun ovat lähteneet myös Porvoo, Sipoo ja Lohja, minkä takia kokeilun nimi on vaihtunut Uudenmaan alueelliseksi valinnnavapauskokeiluksi.

Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu on osa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymää. Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt 1.1.2018 alkaen Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelut -kuntayhtymälle. Kuntayhtymä vastaa siitä, että lailla säädetyt palvelut ja velvoitteet tulevat säännösten mukaisesti hoidetuiksi. Kuntayhtymästä voit lukea lisää osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi

 

Uudenmaan alueellisessa valinnanvapauskokeilussa keskitytään kolmeen asiaan:  

1. Yleislääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelujen valinnanvapaus kuntalaisille 

  • kuntalainen voi valita palveluntuottajaksi hyväksyttyjen joukosta yhden palveluntuottajan toimipisteen (ei lääkäriä tai hoitotapaa), jonka asiakkaaksi hän ilmoittautuu. 
  • palveluntuottajan valinta on voimassa kuusi (6) kuukautta. Se jatkuu automaattisesti kokeilun loppuun saakka, jos asiakas ei halua vaihtaa uudelleen tai palata takaisin terveyskeskukseen. Valinnan tekemisestä löydät lisätietoa tästä. 
2. Suun terveydenhuollon palveluntuottajan suoran valinnan kokeilu  
  • kokeiluun voivat osallistua kuntien täysi-ikäiset asukkaat 
  • kokeilussa voi valita mm.hoitavan suun terveydenhuollon palveluntuottajan kokeiluun mukaan ilmoittautuneiden yksityisten palveluntuottajien joukosta. 

3. Paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden henkilökohtaisen budjetin kokeilu rajatulle asiakasjoukolle  

  • asiakkaat valitaan mukaan henkilökohtaisesti, ja heidän kanssaan käydään kokeilun aikana läpi toimintatavat arvioiden kokeilun tarkoituksenmukaisuutta.        

Mitä tekeillä tällä hetkellä?

*30.5.2018

Sinä, valinnanvapauskokeilussa valinnan tehnyt! Etsimme osallistujia asiakasraatiin - tule vaikuttamaan!

Aloitamme kesäkuussa kaksi asiakasraatia, joista nettiraati on avoin kaikille, jotka ovat valinneet kokeilussa.
Nettiraadin löydät osoitteesta www.eraati.fi/kuuden-sote.

Toinen asiakasraati kokoontuu Keski-Uudenmaan alueella
myöhemmin ilmoitettuina aikoina. Siihen voit ilmoittautua soittamalla numeroon 040 846 3372. Ilmoittaudu mukaan 13.6. mennessä. Raadin jäsenille maksetaan matkakulut kokoontumisiin ja niissä on kahvitarjoilu.

Asiakasraadista saatavaa palautetta käytetään osana hankkeen seurantaa, arviointia ja kehittämistä.

*22.5.2018

Valinnanvapauskokeilu kirittää julkista palveluntuotantoa parantamaan tuloksia

Uudenmaan alueellisen valinnanvapauskokeilun kannustinjärjestelmän kolmannen tarkastelujakson analyysi on valmistunut.

Kolmannella tarkastelujaksolla plussan puolelle ovat nousseet Keski-Uudenmaan kunnista Tuusula ja Nurmijärvi. Lue KU-soten sivuilta tiedote asiasta.

*7.5.2018

Suun terveydenhuollon valinnanvapaudesta ensimmäinen analyysi

Keski-Uudenmaan kunnissa käynnissä olevan suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilusta on tehty ensimmäinen analyysi. Valinnan tehneistä vain viidesosa on käyttänyt valitsemaansa palvelua.

Analyysin mukaan uuden palveluntuottajan on valinnut reilu tuhat alueen asukasta, suurin osa heistä on hyvinkääläisiä. Yli kuntarajojen valittavissa olevat palveluntuottajat sijaitsevat tällä hetkellä Hyvinkäällä ja Järvenpäässä. Muissa kokeilukunnissa, kuten Nurmijärvellä, valitsijoita on ollut muutama kymmen.

Valinnan tehneistä asiakkaista, jotka ovat lähinnä työikäisiä, on noin neljännes aloittanut hoidon uudella palveluntuottajalla. Hoidon tarve on ollut vähäistä, lähinnä tarkastuksia. Kolmanneksella hoidon aloittaneista on ollut tarvetta jatkohoitoihin.

Tarkempaa tietoa suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun liittyvästä analyysista löydät Ku-Soten sivuilta löytyvästä tiedotteesta.

*9.3.2018

Suun terveydehuollon valintaportaali avautuu 12.3.

Suun terveydenhuollon valintaportaali avautuu ma 12.3. klo 8. Valintaportaalissa voi tehdä suun terveydenhuollon palveluntuottajan valinnan sähköisesti. Kirjautumiseen tarvitaan internetpankkitunnukset tai mobilivarmenne. Puhelimitse valintaa ei voi tehdä. Lue asiasta lisää tästä .

Palveluntuottajia on tällä hetkellä vain Hyvinkäällä ja Järvenpäässä, mutta kuntalaiset voivat kokeilussa vaihtaa palveluntuottajaa yli kuntarajojen. Tämän hetkisten tietojen mukaan Länsi-Vantaan Hammaslääkärit ei valitettavasti osallistukaan kokeiluun, vaikka Nurmijärven Uutisten mainoksessa näin näkyikin. Palveluntuottajien haku on auki koko valinnanvapauskokeilun ajan, joten uusia palveluntuottajia voi tulla vielä mukaan. Näistä tiedotamme aina erikseen. Ajantasaiset tiedot mukana olevista suu terveydenhuollon palveluntuottajista löydät tästä .

*15.2.2018

Keski-Uusimaa ja Helsinki valmistautuvat yhteiseen valinnanvapauspilottiin

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimi valmistautuvat Suomen suurimpaan valinnanvapauspilottiin. Uudenmaan valinnanvapauspilotti tarjoaisi vähintään miljoonalle asukkaalle vapauden valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajansa.

Tällä on mahdollisuus varmistaa, että Uusimaa on valtakunnan kirkkain kärki sote-palveluissa. Tämä tehdään vahvalla yhteistyöllä ja osallisuudella. Yhdessä tehty sote on paras sote, tiivistää Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Lue lisää tästä

 

 

 

 

 

 

Lisätietoa Uudenmaan alueellisesta valinnanvapauskokeilusta löydät osoitteesta keski-uudenmaansote.fi/valinnanvapaus