Odottavan perheen hammashoito

Odottavan perheen hammashoito toteutuu kuten muillakin kuntalaisilla. Keskitetty ajanvaraus

ma-pe klo 7.30-15.00
puh. (09) 2500 3259.

Ensimmäistä lasta odottavalla perheellä on mahdollisuus varata suuhygienistikäynti, jossa huoltajat saavat tietoa oman sekä tulevan lapsen suunhoidosta. Suuhygienisti arvioi haastattelemalla sekä suun terveystarkastuksella hoidon tarpeen ja ohjaa tarvittaessa asiakkaan hammaslääkärin vastaanotolle. Suuhygienistin käynti on maksullinen.

Suun omahoito odotusaikana

Jo odotusaikana toimitaan tulevan lapsen suun terveyden hyväksi. Kun vanhemmilla on suu ja hampaat kunnossa, vältetään reikiä aiheuttavan bakteerin tartuttaminen lapsen suuhun. Ravintotottumukset ja hampaiden puhdistustavat siirtyvät vanhemmilta uudelle perheenjäsenelle.

Monipuolinen ravinto

Äidin monipuolinen ja terveellinen ravinto neuvolan ohjeiden mukaan takaa lapsen hampaiden terveen kehittymisen. Säännölliseen ateriarytmiin on koko perheen hyvä totutella jo odotusaikana. Jatkuva napostelu on haitallista hampaille. Vesi on paras janojuoma koko perheelle.

Tehostettu puhdistus

Syljen koostumus muuttuu raskauden aikana ja voi altistaa äidin hammassairauksille. Huolellinen harjaus aamuin ja illoin fluoripitoisella hammastahnalla on terveen suun perusta. Hammasvälien puhdistus (hammaslangalla,-tikuilla, hammasväliharjoilla) kuluu suun päivittäiseen omahoitoon.

Ksylitolituotteet

Reikiintymistä aiheuttava bakteeri, mutans streptokokki, voi tarttua vauvan suuhun aikuisen syljestä ruokailuvälineiden, tutin tai tuttipullon välityksellä. Mitään lapsen suuhun menevää ei kannatakkaan laittaa omaan suuhun. Täysksylitolipurukumin säännöllinen käyttö aterioiden jälkeen (2 tyynyä 5 minuuttia kerrallaan, 3-5 kertaa päivässä) vähentää tutkimusten mukaan reikiintymistä aiheuttavan bakteerin tarttumista ja edistää näin paitsi vanhempien hammasterveyttä myös tulevan lapsen hampaiden terveyttä huomattavasti.

Kaavakkeet

Aikuisten esitietokaavake

HML-liitto:

Preliminary information for dental care

Förhandsuppgiffer för tand- och munvård 

Linkit

www.lapsenhampaat.fi

www.taysksylitoli.fi

www.xylident.fi