Koululaisten 7 - 16 v. hammashoito

  

Koululaisten hammashoidon tavoitteena on yhteistyössä kodin kanssa mahdollistaa suun omahoito. Kotona tapahtuva hampaiden omahoito on suun ja hampaiden perusta. Tarvittaessa tehdään korjaavia ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä sekä oikomishoitoa.

Kouluterveydenhuoltoon kuuluvia tarkastuksia on 1., 3., 5., 7. ja 8. luokalla. Niihin oppilaat kutsutaan huoltajille lähetettävällä kirjeellä. Toivomme huoltajien tulevan mukaan käynneille. Näin varmistetaan tiedon kulku ja parannetaan yhteistyötä kodin ja suun terveydenhuollon välillä.

Jos tarkastus ja hoito on 1., 5. ja 8. luokan oppilailla järjestetty muuten kuin kunnan hammashoitolassa, pyydämme lähettämään siitä tiedon suun terveydenhuoltoon. Asetuksen perusteella kunta on velvollinen selvittämään asian.

Kouluterveydenhuollon tarkastusten lisäksi kunta järjestää 4. luokan oppilaille yksilöllisen terveyden edistämisen käynnin.

Huoltajat järjestävät koululaisten kuljetuksen hammashoitoloihin. Kouluterveydenhuollon käynneiltä kunta korvaa vapaamuotoisen hakemuksen perusteella kohtuulliset matkakulut. Niitä ovat koulun ja lähimmän hammashoitolan välisen matkan julkisen liikenteen todellinen kulu tai Kelan käyttämä kilometrikorvaus. Kelan korvaus on vuonna 2016 0,2€/km. Hakemus osoitetaan Nurmijärven kunnan suun terveydenhuoltoon Sairaalantie 2 01900 Nurmijärvi.

Alle 18-vuotiaille hoito on maksutonta. 15 vuotta täyttäneiltä peritään sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämä maksu. Vuonna 2016 se on 51,40€.

  

Koululaisten suun omahoito

Suun puhdistus

Hyvä suuhygienia on paras tapa ehkäistä reikiintymistä, ientulehdusta ja pahan hajuista hengitystä. Tämä onnistuu parhaiten harjaamalla hampaat huolellisesti 2xvrk:ssa fluoripitoisella hammastahnalla. Hyvä hammasharja on riittävän pieni ja pehmeä, jotta sillä pääsee harjaamaan takahampaat ja uudet puhkeavat hampaat. Muista vaihtaa hammasharja, kun harjakset näyttävät kuluneilta tai viimeistään neljän kuukauden välein.

Ravinto

Säännöllinen (4-6krt/vrk) ja monipuolinen ateriarytmi on hampaiden kannalta suositeltavinta. Haitallisinta hampaille on napostelu pitkin päivää, sillä jokaisesta suupalasta tulee suuhun happohyökkäys. Makeat syötävät ja juotavat on syytä rajoittaa herkkuhetkiin. Janojuomana paras vaihtoehto on vesi. Energiajuomat eivät sovellu alle 15-vuotiaille, sillä ne sisältävät lapsille haitallisia aineita sekä happoja, jotka liuottavat hampaiden pintaa.

Ksylitoli

Täysksylitolituotteilla saat lisäsuojaa hampaillesi. Täysksylitolin säännöllinen käyttö (2tyynyä, 5minuuttia kerrallaan, 3-5krt päivässä) aterioiden jälkeen katkaisee happohyökkäyksen, ehkäisee reikiintymistä ja edistää suun terveyttä.

Kaavakkeet

Lasten ja nuorten esitietokaavake

Linkit

www.oralb.fi 

www.suuvuoro.fi

www.suupuhtaaksi.com

www.wellou.fi

www.hyvavalipala.fi

www.xylitol.net

 

www.stumppi.fi

www.pokalehuulessa.fi

www.serialkiller.fi