Alle kouluikäisten 0 - 6 v. hammashoito

8 kk ikäisenä hammashoitaja ja neuvolaterveydenhoitaja tapaa lapsen ryhmävastaanotolla, jossa huoltajat saavat hyödyllistä tietoa lapsen suun hoidosta. Ajan ryhmävastaanotolle antaa oma terveydenhoitaja.

Seuraavat lapsen suun terveystarkastukset ovat hammashoitolassa. Huoltajalla on mahdollisuus suun terveydenhuollosta lähetetyn ajanvarausoikeuden saatuaan varata sopiva aika netissä, www.nurmijarvi.fi terveyspalvelut. Asioida voi myös keskitetyn ajanvarauksen kautta ma-pe klo 7.30-15 puh. (09) 2500 3259. Jokaisella käynnillä tehdään suun tutkimus, annetaan kotihoito-ohjeita sekä määritellään yksilöllinen hoitoväli.
Alle 18-vuotiaille lapsille hammashoito on maksuton.

 

Lapsen suun omahoito

Puhdistus ja fluori

Hyvä perusta lapsen hammasterveydelle luodaan jo ensimmäisinä ikävuosina. Lapsen hampaita on hyvä alkaa harjaamaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua kaksi kertaa vuorokaudessa. Näin harjauksesta muodostuu päivittäinen tapa. Fluorihammastahnaa (1000-1100ppm) käytetään 0-3 -vuotiailla lapsilla kerran päivässä, toinen harjauskerta ilman tahnaa. Yli 3-vuotiailla lapsilla fluoritahnaa käytetään 2x vrk:ssa, näin varmistetaan riittävä fluorin saanti. Lapsi voi siirtyä noin 6-vuotiaasta alkaen ns. aikuisten tahnoihin/juniortahnoihin, joissa fluoripitoisuus 1400ppm. Lisäfluorin tarpeesta on syytä neuvotella hammashoitohenkilökunnan kanssa. Leikki-ikäinen lapsi voi alkaa harjoitella harjausta itse vanhemman avustuksella, mutta lapsi tarvitsee aikuisen apua harjauksessa n. 10v. saakka, etenkin takahampaiden harjauksessa.

Tutin ja tuttipullon käyttö on hyvä lopettaa n. 1-vuotiaana, näin estetään haitallisten imemisvaikutusten pitkittymistä ja niiden vaikutusta purennan ja puheen muodostukseen.

 

Ravinto

Lapsi on hyvä totuttaa heti alusta pitäen monipuoliseen ja säännölliseen (4-6krt/vrk) ateriarytmiin. Se on hampaiden kannalta suositeltavinta, haitallisinta hampaille on napostelu pitkin päivää. Makeat syötävät ja juotavat (mehut, virvoitusjuomat) on syytä rajoittaa herkkuhetkiin ja totuttaa janojuomaksi vesi. Olisi syytä muistaa että aikuisten omat tavat siirtyvät helposti tavaksi myös omille lapsille.

Ksylitolituotteet

Reikiintymistä aiheuttava bakteeri, mutans sreptokokki, voi tarttua vauvan/ lapsen suuhun aikuisen syljestä ruokailuvälineiden, tutin tai tuttipullon välityksellä. Mitään lapsen suuhun menevää ei kannata laittaa omaan suuhun. Täysksylitolipurukumin/ -pastillin säännöllinen käyttö aterioiden jälkeen (2 tyynyä 5 minuuttia kerrallaan, 3-5 kertaa päivässä) vähentää tutkimusten mukaan reikiintymistä aiheuttavan bakteerin tarttumista ja edistää näin paitsi vanhempien hammasterveyttä myös lapsen hampaiden terveyttä huomattavasti. Ksylitolin käyttöön voi lapsen opettaa, kun lapsi osaa imeskellä/pureskella ksylitoli pastillia/ -purukumia.

Kaavakkeet

Lasten ja nuorten esitietokaavake

Linkit

Juomaveden tutkiminen Nurmijärven kunnassa II

Fluoridit kunnan vesijohtoverkostossa vuonna 2010