Aikuisten hammashoito

Aikuisille ajavaraus keskitetyn ajanvarauksen kautta

ma- pe klo 7.30 - 15.00 puh. (09) 2500 3259.

Kaikki kuntalaiset voivat hakeutua kunnalliseen hammashoitoon. Ajanvarauksesta tarkemmin tietoja hoitoonpääsystä ja hoitopaikoista. Hammaslääkärin tekemä yksilöllinen hoitosuunnitelma määrittää tarvittavan hoidon ja hoitovälin. Särkypotilaat ja tapaturmat hoidetaan särkypäivystyksessä.

Oheisista linkeistä löydät esitietokaavakkeen, täytä ja tuo kaavake tullessasi hammashoitolaan.

Suun omahoito

Terve suu on tärkeä asia yleisen hyvinvoinnin kannalta. Suun terveyteen ja hyvinvointiin voit itse vaikuttaa huolellisella päivittäisellä omahoidolla.

Säännölliset ateriat

Säännöllinen ( 4-6 krt/ vrk:ssa) ja monipuolinen ateriarytmi on hampaiden kannalta suositeltavin. Haitallisinta hampaille on napostelu pitkin päivää, sillä jokaisesta suupalasta tulee happohyökkäys. Näin sylki ei ehdi korjata hapon aiheuttamia vaurioita ja reikiintyminen alkaa. Hampaiden eroosiota eli liukenemista aiheuttavien tuotteiden (mm. happamat juomat, urheilujuomat) käyttöä kannattaa vähentää tai ainakin siirtää niiden nauttiminen muun ruokailun yhteyteen. Vesi on paras janojuoma aterioiden välillä.

Suun puhdistus

Hyvä suuhygienia on paras tapa ehkäistä kiinnityskudossairauksia, reikiintymistä sekä pahanhajuista hengitystä. Bakteeripeitteen saat parhaiten pois hampaiden pinnoilta huolellisella harjauksella 2 x vrk:ssa sekä päivittäisellä hammasvälien puhdistuksella (hammaslanka, -tikut, hammasväliharjat). Fluoripitoisen hammastahnan avulla varmistetaan riittävä fluorin saanti. Muista vaihtaa hammasharja, kun harjakset näyttävät kuluneilta (tai kolmen kuukauden kuluttua)

Ksylitoli

Täysksylitolituotteiden säännöllinen käyttö (2 tyynyä, 5 minuuttia kerrallaan,3-5 krt päivässä) aterioiden jälkeen katkaisee happohyökkäyksen, ehkäisee reikiintymistä ja edistää suun terveyttä.

Tupakkatuotteilla, lääkkeillä ja sairauksilla on vaikutusta suun terveyteen. Näistä on hyvä mainita hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Kaavakkeet

Aikuisten esitietokaavake

HML-liitto

Preliminary information for dental care

Förhandsuppgiffer för tand- och munvård 

Linkit

www.oralb.fi

www.taysksylitoli.fi

www.xylident.fi

www.ravitsemusneuvottelukunta.fi

www.hammaslaakariliitto.fi