Hammastapaturmat

Tapaturmat sattuvat usein urheillessa tai pyöräillessä. Muista asianmukainen suojavarustus ja lajeissa, joissa jotain voi osua suuhun, hammassuojat. Kysy valmentajaltasi lajiisi sopivasta suojasta.

Tapaturman sattuessa

  • Pysy rauhallisena. Ainoa tilanne, missä on kiire, on pysyvän hampaan irrottua.
  • Tarkista: Onko hampaita irronnut? Jos on, onko se maito- vai pysyvä hammas. Pystyykö leuat puremaan yhteen? Onko hampaista irronnut paloja? Heiluvatko hampaat? Vuotavatko ikenet verta? Onko ommeltavia haavoja?

Jos pysyvä hammas on irronnut

  • Hammas voidaan usein istuttaa takaisin. Kerää puuttuvat hampaat ja niiden kappaleet mukaasi.
  • Jos hammas on puhdas, yritä laittaa se takaisin kuoppaansa. Älä hankaa hampaan pintaa. Jos et saa hammasta takaisin kuoppaansa, laita se maitoon tai sen puutteessa veteen tai sylkeen.
  • Hammashoitolan aukioloaikana (arkisin kello 7.45-15.00) ota heti yhteyttä sinne, puhelin (09) 2500 3259. Muuna aikana ota heti yhteyttä lääkäripäivystykseen, puhelin (09) 250 031.
  • Älä koskettele tai hankaa irronneen hampaan juuriosaa äläkä edes huuhdo hammasta. Näin istutus onnistuu parhaiten.
  • Irronnutta maitohammasta ei voida istuttaa takaisin.

Jos hampaita ei pysty puremaan yhteen, ota yhteyttä hammashoitolaan tai lääkäripäivystykseen. Arkisin ennen kello 15 soita hammashoitolaan, puhelin (09) 2500 3259. Apu on järjestettävissä nopeammin.

Muissa hammastapaturmissa on hyvä ottaa yhteyttä hammashoitolaan. Jos hammasydin ei ole näkyvissä eikä ole ommeltavia haavoja, hoito voidaan tehdä seuraavana arkipäivänä tai lauantaipäivystyksessä. Jos hammasydin on näkyvissä, hampaan siirtyminen haittaa puremista tai hengittämistä tai on ommeltavia haavoja, ota yhteyttä hammashoitoloiden ollessa kiinni lääkäripäivystykseen.

Kaikki vauriot eivät näy heti, joten hampaita on hyvä tarkkailla myös tapaturman jälkeen. Ota yhteyttä hammashoitolaan, jos hammas aristaa tai tummuu, jos hammas tulee kuumalle araksi tai jos hampaan kohdalle ikeen tulee märkäpatti.

Linkit

Päivystys

Lääkäripäivystys