Äitiysneuvolan terveysneuvonta

  

Raskausajan ravitsemus

Raskaudenaikainen terveellinen ruokavalio antaa kehittyvälle vauvalle hyvät eväät kasvua ja elämää varten. Terveellisten elämäntapojen ja tottumusten omaksuminen uudessa tilanteessa on helppoa, koska sillä voi vaikuttaa myös vauvan hyvinvointiin. Samalla myös odottajan yleiskunto säilyy läpi raskausajan.

Raskausajan ravitsemuksella on merkitystä äidin oman hyvinvoinnin lisäksi lapsen kasvuun, kehitykseen sekä sairastumisriskiin. Hyvä ruoka ja kiinteät ruoka-ajat tuovat perheeseen yhteisöllisyyttä ja valmistavat perhettä ottamaan tuleva lapsi vastaan turvalliseen kotiyhteisöön.

Raskausajan ravitsemus

 

Vältettävät ruoka-aineet

 

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille

  

Liikunta

Raskausajan liikunnasta on hyötyä sekä äidille että vauvalle raskauden aikana. Liikunta pitää yllä tai kohottaa äidin kuntoa sekä virkistää.

Liikkuva äiti 

Hammashoito

Tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää. Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat äidin suun sairauksille. Mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja tiheät välipalat rasittavat myös hampaita.

Jo odotusaikana toimitaan tulevan lapsen suun terveyden hyväksi. Kun vanhemmilla on suu ja hampaat kunnossa, vältetään reikiä aiheuttavan bakteerin tartuttaminen lapsen suuhun.

Ensimmäistä lasta odottavalla perheellä on mahdollisuus varata suuhygienistikäynti, jossa huoltajat saavat tietoa oman sekä tulevan lapsen suunhoidosta. Lisätietoa tästä ja muusta odotusajan suun terveydenhoidosta:

Odottavan perheen hammashoito

 

Seulontatutkimukset alkuraskaudessa

Saat neuvolassa tietoa ja ohjausta raskauden aikaan liittyvistä verinäytteistä ja tutkimuksista. Raskausajan seulontatutkimukset ovat vapaaehtoisia ja lähetteet niihin saat neuvolassa ensikäynnillä. Seulontatutkimukset tehdään valitsemassasi synnytyssairaalassa. Hus laboratorion ja synnytyssairaaloiden yhteystiedot löydät verkkosivulta:

www.hus.fi

Alla olevan linkin kautta saat lisätietoa Hus-alueen sairaaloissa tehtävistä seulontatutkimuksista.

HUS sikiöseulonta

  

Perhevalmennus

Nurmijärvellä järjestetään perhevalmennusta ensisynnyttäjille. Perhevalmennus ajoittuu yleensä raskausviikoille 30-34. Ajat saat omalta terveydenhoitajaltasi. Lisäksi useiden synnytyssairaaloiden sivuilla on virtuaalivalmennusta odottajille, jossa voi mm. katsella synnytysosaston tiloja. Näistä tietoa alla olevasta linkistä.

www.hus.fi/synnytykset