Ajankohtaista

Aleksia, Koronavirus, Koulutus, Opetus ja koulutus

Oletko tyytyväinen etäoppilaiden kouluruokailuun? Vastaa kyselyyn!

20.4.2020

Nurmijärven kunta on tarjonnut kouluruokailun perusopetuksen oppilaille myös vallitsevana poikkeusaikana (voimassa vähintään 13.5. saakka). Tällä hetkellä huoltajien on ollut mahdollista tilata ja noutaa lapselleen kouluruoka. Tällä haluamme tukea perheitä haastavassa tilanteessa sekä varmistaa, että oppilailla on mahdollisuus saada ravitsevaa ruokaa. Kunnassa on seurattu kouluruokailutilannetta päivittäin ja olemme saaneet viimeisen viikon aikana paljon palautetta. Kunta toteuttaa oppilaiden huoltajille kyselyn kouluruokailun järjestämisestä.

Kouluruokaa jaetaan noin 600 annosta päivässä etäopiskeluun osallistuville. Tällä hetkellä kouluruokaa jaetaan seuraavissa toimipisteissä: Röykän päiväkoti, Seitsemän veljeksen koulu, Lukkarin koulu, Uotilan koulu, Nukarin päiväkoti, Syrjälän koulu, Klaukkalan koulu ja Mäntysalon koulu. Toimipisteet on valittu kouluruokatilausten perusteella, jotta ruoka olisi helposti noudettavissa mahdollisimman monelle sitä tilanneista.

Monipuolista ja valmista ruokaa

Nurmijärven kunta jakaa ruokaa tilanneille tällä hetkellä valmiin, jäähdytetyn, kouluruoan, jälkiruoaksi hedelmän sekä leipää kerran viikossa. Tämä malli mahdollistaa monipuolisen ruoanjakamisen, suuret kerta-annokset ja erityisruokavalioiden huomioimisen. Noutoajat on porrastettu ja ruoanjako tapahtuu ulkotilassa, jolloin huolehditaan sekä keittiöhenkilökunnan että ruokaa noutavien terveydestä.

Mallin huonona puolena on se, että kouluruoka tulee noutaa päivittäin. Lisäksi osalle ruokaa tilanneista on pitkä matka ruoannoutopisteelle.

Eri vaihtoehdot puntarissa

Nurmijärvellä on harkittu eri vaihtoehtoja kouluruokailun järjestämiseksi.

Vaihtoehtona kunnassa selvitettiin kerran viikossa tapahtuvaa ruoan noutamista, jolloin ruoasta suurin osa olisi einesruokaa. Toisena vaihtoehtona selvitettiin mahdollisuutta jakaa elintarvikkeita (kuivatarvikkeita ja säilykkeitä) sisältävä ruokakassi joka toinen viikko.

Vaihtoehtoisten ratkaisujen hyvänä puolena nähtiin se, ettei huoltajien tulisi hakea ruokaa päivittäin. Vaihtoehtojen huonoiksi puoliksi nähtiin ruokavalion yksipuolisuus sekä se, että einesten ja elintarvikkeiden osalta on haastavaa huomioida erityisruokavaliot. Kuivatarvikkeita sisältävien ruokakassien kohdalla nähtiin ongelmallisena myös se, että ruonvalmistus siirtyi lasten huoltajien vastuulle. Kunnalla ei myöskään ole sopimusta eikä näin ollen sovittuja hintojakaan einesten ja kuivatarvikkeiden hankkimiseksi vähittäispakkauksina.

Näiden vertailujen perusteella Nurmijärven kunnassa päädyttiin jakamaan päivittäisiä ruoka-annoksia niitä tilanneille.

Kaipaatko muutosta? Vastaa kyselyyn

Kunnassa on seurattu kouluruokailutilannetta päivittäin ja olemme saaneet viimeisen viikon aikana paljon palautetta. Osa palautteenantajista on tyytyväisiä nykyiseen tapaan ja osa toivoo muutosta kouluruokailun järjestämiseen. Vaihtelevasta palautteesta johtuen toteutamme Wilman kautta kyselyn, jossa selvitämme muutostoiveiden laajuutta. Kyselyyn voi vastata 23.4. klo 9.00 mennessä. Käythän vastaamassa Wilmassa, löydät tiedotteen Wilman tiedotteista!

Huomioithan, että kysely ei ole tilauslomake, vaan kyselyllä kartoitetaan huoltajien tarpeita kouluruoan suhteen.

Ystävällisin terveisin,

Tiina Hirvonen, sivistysjohtaja
Anu Savander-Hämäläinen, Aleksia-liikelaitoksen palvelujohtaja

Takaisin listaukseen