Ajankohtaista

NurmijärviTV, Talous

NurmijärviTV:n talousjakso: Menot samban tahdissa, tulot hitaassa valssissa

22.5.2020

Mitä tapahtuu, jos kunnan menot elävät samban tahdissa, mutta tulot seuraavat hitaassa valssissa? Kuinka korona vaikuttaa kuntatalouteen? Millaisia terveisiä Nurmijärveltä lähetetään valtion suuntaan? NurmijärviTV:n uusimmassa jaksossa kunnanjohtaja Outi Mäkelä keskustelee Nurmijärven kunnan taloustilanteesta talousjohtaja Ville Rajahalmeen kanssa.

Katso jakso tästä:

Nurmijärven kunnan talousarvio kuluvalle vuodelle oli noin 7 miljoonaa ylijäämäinen, mutta nyt tilinpäätösennusteessa arvioidaan 8 miljoonan alijäämää. Ensimmäinen osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2020 osoittaa, että talous on kehittynyt talousarviossa, mutta korona rokottaa loppuvuotta.

”Täytyy sanoa, että tilanne näyttää todella surkealta. Tämä ei kosketa vain Nurmijärveä, vaan valtakunnallisestikin kuntataloudessa on tiukka tilanne. Myös sotebudjetti vaikuttaa siihen, että tämän vuoden tilinpäätösennuste on poikkeuksellisen heikko”, kertoo Nurmijärven kunnan talousjohtaja Ville Rajahalme NurmijärviTV:lle.

Rajahalme on todennut, että Nurmijärvellä menot vetelevät samban rytmissä ja tulokehitys seuraa hitaan valssin tahdissa. Onko Nurmijärvi jo kriisikunta?

”Nurmijärvi ei ole vielä kriisikunta, vaikka jotkut kriteerit täyttyvätkin jo. Tämä on ollut todella kummallista aikaa. Olemme eläneet monta vuotta talouden nousukautta, mutta korkeasuhdanne ei ole heijastunut kuntien verotuloihin. Samaan aikaan palvelutuotannon menot, erityisesti sotemenot, ovat kasvaneet”, Rajahalme sanoo.

Mitkä ovat koronan vaikutukset Nurmijärven talouteen?

Mäkelän mukaan Nurmijärven suurimmat epävarmuustekijät liittyvät verotuloennusteeseen ja koronaan. Alustavan verotuloennusteen mukaan verotulot ovat putoamassa vuonna 2020 yli 13 miljoonaa.

”Tiedämme, että tappioita syntyy valtavasti. Kuntakentän kannalta on olennaista, ovatko valtion tukitoimet riittävän suuria ja miten ne jaksottuvat ajallisesti. Tukitoimia tarvittaisiin kipeästi jo tänä vuonna”, Rajahalme näkee.

”Meillä on aika hyvä kuva siitä, että miten tähän talouden tilaan on tultu ja missä nyt ollaan. Olemme ruvenneet tekemään toimenpiteitä, että päästään eteenpäin, ja kunnan johtoryhmä on käynnistänyt kriisityön talouden tasapainottamiseksi”, Outi Mäkelä kertoo.

Toimiiko kestävän kasvun NUUKA-ohjelma edelleen selkänojana kunnan talouden suunnittelulle?

”Kyllä, NUUKA-ohjelma toimii pitkän aikavälin suuntimena, joka antaa reunaehdot palveluiden toteuttamiselle. Seuraavaksi määrittelemme konkreettisia toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Koronan vuoksi tasapainotustoimenpiteitä joudutaan valitettavasti kiristämään”, Rajahalme kertoo. ”Talouden tasapainotus ei kuitenkaan ole ikinä helppoa, kun jokaisen euron takana on käytännön toimintaa.”

Talousjohtajan mukaan Nurmijärven tulojen tasapainottamisessa pitää kasvattaa sekä tuloja että karsia menoja. Kunta nosti verotusta tälle vuodelle, ja nyt on kulujen karsimisen paikka. Talousjohtaja lähettää myös terveisiä valtion suuntaan:

”Valtion täytyy tukea kuntia taloudellisesti kunnolla. Toiseksi, kuntien rahoituspohja ei kestä nykyisenkään hyvinvointivaltion palvelutarjottimen rahoittamista, niin lisävelvoitteet kunnille tarkoittavat paineita veronkorotuksille, irtisanomisille ja lomautuksille. Valtion pitäisikin pidättäytyä lisävelvoitteista”, Rajahalme sanoo.

 

Takaisin listaukseen