Ajankohtaista

Koronavirus, Nuoriso, NurmijärviTV

NurmijärviTV: ”Vanhemmat, kuunnelkaa lapsianne ja nuorianne!”

24.4.2020

NurmijärviTV:n uusimmassa jaksossa kysytään, mitä Nurmijärven nuorille kuuluu korona-aikana? Mitä nuorten kesätyöpaikoille kuuluu? Miten nuorisopalvelut tukee nuoria poikkeusaikana? Kunnanjohtaja Outi Mäkelän vieraana kysymyksiin vastaavat kunnan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen, etsivä nuorisotyöntekijä Katriina Norring ja Klaukkalan vastaava nuoriso-ohjaaja Julia Uusikari. Katso lähetys täältä:

Miten koronatilanne on vaikuttanut nuoriin?
Kevät on ollut poikkeuksellinen meille kaikille, ja erityisesti nuorten elämässä on ollut suuria muutoksia. Koulutyö on suurella osalla muuttunut etäopiskeluksi, harrastukset muuttaneet muotoaan tai peruttu toistaiseksi ja ystäviä ei voi tavata kuten ennen.

”Nuoret kaipaavat ihan hirveästi sosiaalisia kontakteja, ja myös meillä kunnassa on suuri huoli nuorista. Kaikki nuoret eivät koe koronan rajoituksia niin omakohtaisesti, jos lähipiirissä ei ole esimerkiksi tullut tartuntoja. Monilla sosiaalinen elämä on kuihtunut ja ajanvietteet ovat todella yksipuolisia”, Katriina Norring sanoo.

Klaukkalan vastaava nuoriso-ohjaaja Julia Uusikari muistuttaa, että verkossa kohtaamiset ja kokoontumiset ovat sallittuja. Kunnan nuoriso-ohjaajatkin ovat siirtyneet verkkoon ja sosiaaliseen mediaan. Katso kaikki kunnan nuorisopalveluiden sometilit täältä.

”On tärkeää, että tuttu aikuinen löytyy verkosta, ja tukea on nuorille helposti löydettävissä. Meidän kanssa voi jutella videopuheluja, viestitellä tai vaikka sopia lenkille lähdöstä, kunhan huomioidaan turvaväli”, Uusikari kertoo. ”Haluamme tarjota somessa myös mukavaa vapaa-ajan tekemistä. Somessa on erilaisia haasteita, tekemisvinkkejä, visailuja sekä valokuvasuunnistusta. Nuoret voivat myös haastaa nuoriso-ohjaajan kanssaan pelaamaan. Olemme keksineet monipuolista tekemistä, jotta nuoret pääsevät osallistumaan.”

Nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen lähettää terveisensä niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen.
”Haluan muistuttaa nuorille, että tästä selvitään yhdessä. Ja mitä sitten teettekin, muistakaa noudattaa ohjeita. Se on ihan kiva tehdä kaikkea älytöntä, varsinkin kun on tylsistynyt. Mutta jotta selvittäisiin pienillä vaurioilla, ohjeita pitää noudattaa: kokoontukaa siten, ettei teitä ole yli kymmentä, pitäkää turvavälit ja peskää kädet. Ja tärkeintä on se, että pidätte yhteyttä ystäviin. Koska ystäviä me nyt tällä hetkellä tarvitsemme”, Winha-Järvinen sanoo.

”Vanhemmat, kuunnelkaa ja kuulkaa niitä lapsianne ja nuorianne herkällä korvalla. Heillä on varmasti paljon sanottavaa. Näin pystymme poistamaan koronan aiheuttamaa suurinta ahdistusta”, Winha-Järvinen sanoo.

Mitä nuorten kesätöiden käy?

Merja Winha-Järvinen kertoo NurmijärviTV:n haastattelussa, että kunnassa ei ole vielä tietoa, kuinka nuorten kesätyöpaikoille käy. Tähän vaikuttavat kunnassa käynnissä olevat yhteistoimintaneuvottelut kuin koronan aiheuttama muutos kunnan palveluihin.
”Kunnalla on kuitenkin vakaa halu, kyky ja taito ratkaista tilanne siten, että nuoret saavat kesätöitä kunnasta”, Winha-Järvinen lohduttaa.

Monet nuoret hakivat innokkaasti kesätyöseteleitä, mutta sittemmin yritykset ovat saattaneet ilmoittaa, etteivät voikaan tarjota kesätyötä. Voiko nuori käyttää setelin toiseen työpaikkaan?

”Jos nuori löytää toisen työpaikan, niin kunnan puolesta setelin voi käyttää vapaasti. Kunhan nuori laittaa meille tietoa, että on vaihtanut työpaikkaa”, Winha-Järvinen kertoo.

Varasuunnitelmat valmiina  kesäleirien järjestämiseksi
Nuorten kesäleirit ovat totuttuun tapaan olleet hyvin suosittuja, ja myös ensi kesälle on paljon ilmoittautuneita. Mitä tapahtuu, jos kesäleirit joudutaan perumaan?
”Meillä on olemassa varasuunnitelmat erilaisiin tilanteisiin, jotta lapsille ja nuorille löytyy tekemistä kesäkuussa. Mutta pidetään varpaat ja sormet ja kaikki peukut pystyssä, jotta saadaan leirit toteutettua”, Winha-Järvinen sanoo.

Kunta kannustaa kotivappuun – Nuorisopalvelut jalkautuu vappuna

Valtioneuvosto ja sisäministeriö suosittavat viettämään vapun tänä vuonna kotona. Sisäministeriö ja poliisi ovat käynnistäneet #virtuaalivappu-kampanjan. Myös Nurmijärven kunta toivoo, että nurmijärveläiset noudattaisivat rajoituksia vappuna. Kunnan nuorisopalvelut on kuitenkin saatavilla myös vappuna ja jalkautuu nuorten pariin.

Takaisin listaukseen