Ajankohtaista

Koronavirus, NurmijärviTV, Yrityspalvelut

NurmijärviTV: ”Tarve yrittäjien tuelle on huomattava”

17.4.2020

Miten korona on vaikuttanut Nurmijärven yrityksiin? Millaista tukea paikalliset yritykset voivat saada korona-aikana? NurmijärviTV:n toisessa jaksossa 17.4. kunnanjohtaja Outi Mäkelän asiantuntijavieraina ovat Nurmijärven Yrittäjien puheenjohtaja Pirjo Kivistö, Klaukkalan Yrittäjien puheenjohtaja Jari Salminen sekä kunnan elinkeinojohtaja Marko Järvenpää.

Noin viikko sitten kunta sekä yrittäjäjärjestöt toteuttivat kyselyn paikallisille yrityksille. Noin viidennes kertoi liiketoiminnassaan näkyvän positiivisia signaaleja, mutta selkeä enemmistö vastaajista oli huolissaan.

”Yritykset ovat luoneet uusia tuotteita ja palveluita, järjestäneet kuljetuspalveluita ja miettinee erilaisia toimintatapoja uusiksi. Mutta esimerkiksi ravintoloiden, kauneudenhoitoalan yritysten ja pienten kivijalkakauppojen viesti on, että asiakasvirrat ovat tyrehtyneet”, Pirjo Kivistö kertoo.

Jari Salminen korostaa, että koronapandemiasta johtuva tilanne eroaa aiemmista talouslamoista.

”Kyse ei ole nyt vain siitä, että asiakkailta olisi loppunut ostovoima, vaan ihmisten liikkuvuuden rajoittamisesta. Tilanteen erilaisuus erottaa tämän aiemmista talouslamoista. Nyt yrityksissä kaivataan tietoa, mitä kaikkea tässä tilanteessa voi tehdä ja millaista apua on saatavilla”, Salminen näkee.

Millaista tukea yrittäjät voivat saada?

Elinkeinojohtaja Marko Järvenpää valottaa haastattelussa, minkälaista tukea yrittäjille ja yrityksille on saatavilla.

”Yrittäjät ovat tulleet nyt poikkeuksellisesti työttömyysturvan piiriin. On hyvä pitää mielessä, että Kelalta voi hakea työmarkkinatukea”, Järvenpää muistuttaa.

Kunta tukee yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjille avautui 15.4. mahdollisuus hakea 2000 euron kertakorvausta. Nurmijärveläiset yksinyrittäjät voivat hakea korvausta osoitteessa www.keuke.fi//yksinyrittajatuki/. Onko hakemuksia jo tullut, Marko Järvenpää?

”Ei siinä montaa minuuttia mennyt, kun saimme ensimmäiset hakemukset. Tarvetta tuelle on ollut huomattavasti”, Järvenpää kertoo.

Elinkeinojohtaja toivoo haastattelussa, että yrittäjät olisivat tarkkoja hakemusten ja liitteiden kanssa. ”Näin saamme koko kuvion joustavasti eteenpäin”, elinkeinojohtaja toivoo.

”Kannattaa myös pyytää apua toisilta yrittäjiltä ja antaa puolestaan neuvoja eteenpäin. Ei tässä olla yksin”, Pirjo Kivistö kehottaa.

Yrittäjät toivovat: tue paikallista!

”On entistä tärkeämpää, että käytämme nyt lähipalveluita ja oman kylän palveluita. Jos tietää, että aikoo käyttää tulevaisuudessa jotakin palvelua, voi hyvin ostaa itselleen lahjakortin etukäteen. Tämä etukäteismaksu voi olla pienyrittäjälle todella tärkeä asia, sillä kyse voi olla selviytymisestä. Mikään summa tai ostos ei ole liian pieni tässä tilanteessa”, Salminen kertoo.

”Kaikki eurot, jotka jätetään Nurmijärven kauppoihin ja kotimaan verkkokauppoihin rakentavat koko yhteiskunnan työllisyyttä”, Pirjo Kivistö kertoo ja vilauttaa katsojille t-paitaansa, jossa on teksti #ostaläheltä.

Lisätietoa ja tukea saatavilla

Nurmijärven kunnan sivuille on avattu Yritystuet koronavirustilanteen aikana -sivu ja sivulta löytyy lisätietoa yritystuesta ja ohjataan eteenpäin. Sivulle ohjataan myös kunnan etusivulta ja Korona-teemasivulta. Myös yrittäjäjärjestöt  (Klaukkalan Yrittäjät, Nurmijärven Yrittäjät ja Nurmijärven Yrittäjänaiset) tiedottavat omilla sivuillaan ja uutiskirjeissään koronan vaikutuksista ja antavat käytännönneuvoja. Lisäksi Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keuke tarjoaa tietoa ja myös kiitetyn kriisineuvontapalvelun yrittäjien käyttöön.

Yrittäjät voivat olla myös yhteydessä elinkeinojohtaja Marko Järvenpäähän (040 317 2011, marko.jarvenpaa@nurmijarvi.fi).

 

Takaisin listaukseen