Ajankohtaista

Koronavirus, Lapset, NurmijärviTV, Varhaiskasvatus

NurmijärviTV: Näin varhaiskasvatus pyörii kesällä

29.5.2020

Koronakevät on vaikuttanut merkittävästi päiväkotien ja varhaiskasvatuksen toimintaan. Miten päiväkodeissa huolehditaan terveydestä ja hyvinvoinnista? Ovatko vanhemmat olleet huolissaan? Miten kunnan varhaiskasvatus varautuu mahdollisiin seuraaviin korona-aaltoihin? NurmijärviTV:n teemana on tällä viikolla varhaiskasvatus. Kunnanjohtaja Outi Mäkelän asiantuntijavieraana ovat päiväkodin johtajat Anu Häkkinen ja Ritva Säilä-Paajanen.

Koronapandemian alussa kunta vetosi valtioneuvoston linjausten mukaisesti vanhempiin, että ne perheet ottaisivat lapset kotihoitoon, joissa tämä oli mahdollista. Sittemmin linjauksia on muutettu ja toukokuun lopussa noin 40 prosenttia lapsista on palannut päiväkotiin.

”Kevään tilanteet ovat vaihdelleet ja varhaiskasvatuksessa on otettu nopeassa tahdissa käyttöön uusia käytäntöjä ja saatu arki hyvin rullaamaan. Erityisen suuri kiitos kaikille varhaiskasvatuksessa toimiville henkilöille”, kunnanjohtaja Outi Mäkelä kiittää. ”Varhaiskasvatuksella on erittäin suuri rooli siinä, miten yhteiskunnan pyörät pysyvät pyörimässä.”

Monet yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen työntekijät työskentelevät ilta- ja yövuoroissa. Vuorohoitoa tarjotaan tällä hetkellä Nurmijärvellä kahdessa paikassa. Rajamäellä Mutkapolun päiväkodissa tarjotaan iltahoitoa maanantaista perjantaihin 18-22 välillä. Klaukkalassa Tähkärinteen päiväkodissa tarjotaan maanantaista sunnuntaihin hoitoa ympärivuorokauden viikon jokaisena päivänä.

”Näihin yksiköihin sijoitetaan niitä lapsia, jotka tarvitsevat ilta- tai ympärivuorokautista hoitoa. Nyt poikkeusaikana varauduttiin siihen, kriittisten alojen työntekijät voivat saada kutsuja yllättäenkin töihin ja hyvin erilaisiin aikoihin. Olemme kartoittaneet työntekijöidemme joukosta ne kasvattajat, jotka ovat valmiita tulemaan yllättäen kutsuttuna töihin”, päiväkodin johtaja Ritva Säilä-Paajanen kertoo.

Varhaiskasvatus kesällä

Kesäkuussa varhaiskasvatus toimii kuten tähänkin saakka.
”Meillähän varhaiskasvatuksessa ei mikään muutu kesäkuun alussa, vaikka museot ja ynnä muut aukeavat.  Meillä jatkuu työt ja rajoitukset ihan samanlaisina”, Anu Häkkinen kertoo.

Heinäkuu on niin sanottu päivystyskuukausi niille lapsille, jotka tarvitsevat hoitoa heinäkuun aikana. Kunnan varhaiskasvatus on varautunut heinäkuuhun normaalikesää laajemmin:
”Normaalisti meillä on auki viisi päivystyspäiväkotia, mutta tulevana kesänä meillä on auki kymmenen päiväkotia. Emme sekoita lapsia ja aikuisia eri päiväkodeista, mikä mahdollistaa terveydestä huolehtimisen”, Häkkinen kertoo.

”Kesäpäivystyksen laajentaminen on ollut iso ponnistus varhaiskasvatuksen työntekijöiltä. Työntekijät ovat olleet uskomattoman joustavia, ovat vaihtaneet vuosilomatoiveitaan, ja haluankin kiittää, kuinka hienosti ollaan saatu koko kesäpäivystys järjestettyä”, Häkkinen kertoo. Elokuussa varhaiskasvatuksessa palataan tämän hetken tiedon valossa vanhaa järjestelmään, jossa jokainen palaa omaan päiväkotiin.

”Tietenkin seuraamme koko ajan koronan edistymistä, ja jos jotain uusi aalto tulee, niin reagoimme siihen”, Häkkinen kertoo.

Päiväkotiin ei tulla kipeänä

Ritva Säilä-Paajanen kertoo NurmijärviTV:lle, kuinka varhaiskasvatuksessa huolehditaan lasten ja työntekijöiden terveydestä.

”Tärkein asia on, että jos on vähäisimpiäkin oireita, niin ei tulla päiväkotiin tai perhepäivähoitoon. Toiseksi, meillä on tehostettu käsihygieniaa ja siivousta eikä päiväkotiin ei saa tuoda omia leluja. Kolmanneksi jokainen päiväkotiryhmä ulkoilee ja ruokailee omassa tahdissaan. Neljäntenä vältetään muiden kuin lasten ja kasvattajien oloa päiväkodin tai päivähoitoyksikön tiloissa, ja esimerkiksi vanhempia ei päästetä eteistä pidemmälle”, Säilä-Paajanen kertoo.

Mikä on huolettanut vanhempia?

Anu Häkkinen kertoo, että vanhempien huolet ovat koskettaneet pääasiassa taudin tarttumista ja siihen hyvinvointiin liittyviä asioita.

”Varsinkin alussa, kun kukaan ei oikein tiennyt missä mennään, kysymyksiä vanhemmilta tuli paljon. Mutta nyt tuntuu olevan rauhallisempaa, ja lähes kaikki osaavat jo käyttäytyä ohjeiden mukaan. Ja mehän olemme saaneet todella hyviä ohjeita THL:ltä, Keusotelta, omalta hallinnolta ja kunnalta, joiden pohjalta on ollut helppo vastata vanhempien kysymyksiin. Varhaiskasvatuksen Päikky-järjestelmän kautta on mennyt vanhemmille tietoa ihan ähkyyn saakka”, Anu Häkkinen kertoo.

Kunnan varhaiskasvatus lähettää suuret kiitokset lapsille, vanhemmille, työntekijöille ja muille yhteistyökumppaneille kuluneesta keväästä!

 

Tutustu myös muihin NurmijärviTV:n jaksoihin >>

 

Takaisin listaukseen