Ajankohtaista

NurmijärviTV, Päätöksenteko, Talous

NurmijärviTV: Kuntapolitiikka koronan aikaan

5.6.2020

Kuinka kuntapolitiikka ja päätöksenteko ovat toimineet korona kevään aikana? Millaisia mahdollisuuksia digiloikka mahdollistaa kuntademokratialle? Mikä on kiinnostavaa Nurmijärven paikallispolitiikassa juuri nyt? Tällä viikolla NurmijärvTV:ssä kunnanjohtaja Outi Mäkelän vieraina ovat kunnan ykköspomot, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty.

 

Koronapandemian alkuhetkinä Nurmijärven kunta turvasi kunnan toimielinten toimintakyvyn. Poikkeustilanteesta johtuen monet kunnan virastopalveluista siirtyivät palvelemaan etänä ja kunnan päätöksentekoelimet alkoivat kokoustaa etäyhteyksillä. Miten kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja näkevät, kuinka etäkokouksiin siirtyminen sujui?

”Kunnanhallituksen osalta etäkokouksiin siirtyminen sujui olosuhteisiin nähden hyvin, sillä pääsimme päätöksenteossa normaaleihin rutiineihin. Suurin haaste on kuitenkin se, ettei etäkokouksissa kohdata oikeasti toisia ihmisiä, eikä mielipiteitä, ehdotuksia ja näkökulmia voi vaihtaa samalla tavalla kuin lähikokouksissa. Nämä ovat mielestäni tärkeä osa päätöksentekoa”, kunnanhallituksen puheenjohtaja Räty näkee.

”Valtuuston kokoukset ovat sujuneet mielestäni yllättävänkin hyvin, kun ottaa huomioon, kuinka yllättäen olimme maaliskuussa tilanteessa, jollaista kukaan meistä ei ollut aiemmin elänyt”, valtuuston puheenjohtaja Toivonen näkee. ”Valtuuston kokouksien järjestämistä on kuitenkin helpottanut se, että paikalla on ollut läsnä puheenjohtaja, sihteeri, muutama virkamies ja noin kymmenen valtuutettua. Kokouksissa on näin ollut läsnäkokouksen tunnelmaa.”

Entä, tarjoaako otettu digiloikka päätöksenteossa mahdollisuuksia kuntademokratialle?

”Etäyhteyksillä voidaan mahdollistaa osallistuminen kuntalaisille, vaikka ei pääsisikään fyysisesti paikalle. Lisäksi isolle joukolle tiedottamiseen samanaikaisesti on nyt uusia mahdollisuuksia. Näkisin, että kokemukset etäyhteyksistä tuovat paljon hyviä asioita tulevaisuudessa”, Räty kertoo.

Seuraava kunnanvaltuuston kokous on keskiviikkona 10. kesäkuuta. Asialistalla ovat muun muassa tarkastuslautakunnan kertomus, tilinpäätös ja hallintojohtajan virkavaali. Mitkä ovat puheenjohtajien tärpit kuntalaisille?

”Suurta yleisöä varmasti kiinnostaa eniten hallintojohtajan virkavaali. Jukka Anttila on tehnyt pitkän, loistavan uran Nurmijärvellä. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, kuka valitaan hänen tilallensa. Vaikka kunnanhallituksen esitys valinnasta on olemassa, jää nähtäväksi kuka tulee lopulta valituksi”, Kallepekka Toivonen sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja nostaa esille puolestaan talouden.

”Oma tärppini on tilinpäätös. Korona on valitettavasti muuttanut hyvin alkanutta NUUKA-vuotta, ja talousasioihin joudutaan palaamaan monta kertaa tämän vuoden aikana. Emme voi mitään sille, että joudumme kiristämään vyötämme. Emmekä voi kasvattaa menojamme tuleville vuosille vaalien huumassa”, Virpi Räty perustelee.

NurmijärviTV – ajankohtaisia asiantuntijavideoita, paikallisesta näkökulmasta!

Tutustu myös NurmijärviTV:n muihin jaksoihin >>

Takaisin listaukseen