Ajankohtaista

Koronavirus, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Koulutus, NurmijärviTV, Opetus ja koulutus

NurmijärviTV: Kuinka lähiopetukseen paluu on sujunut Nurmijärvellä?

15.5.2020

Kuinka lähiopetukseen paluu on sujunut Nurmijärvellä? Kuinka koulussa huolehditaan henkilökunnan ja oppilaiden terveydestä? Mitä koulussa tehdään seuraavat kaksi viikkoa? Entä, mitä opettajat ovat oppineet etäopetusjakson aikana? Kunnanjohtaja Outi Mäkelä haastattelee NurmijärviTV:ssä tällä viikolla kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvosta, aluerehtori Tiina Nordgrenia ja rehtori Tuomas Nybergia. NurmijärviTV:n uusin jakso nauhoitettiin torstaina 14.5.

Vieraiden mukaan kouluun paluu sujui Nurmijärvellä varsin rauhallisesti.
”Tunnelma oli samanlainen kuin syksyllä koulujen alkaessa. Lapset ja aikuiset ovat olleet iloisia siitä, että sosiaaliset kontaktit palaavat lähemmäs sitä normaalia. Mutta samalla aistin myös keskittyneisyyttä, mikä on hyvä merkki. Se tarkoittaa, että otamme tosissaan ohjeistukset, joita meille on tullut”, rehtori Tuomas Nyberg kertoo NurmijärviTV:ssä. ”Suunnitelmia on tehty huolella, joten ollaan hyvällä mielellä aloittamassa koulua.”

Kouluissa on tosiaan valmistauduttu huolella lähiopetukseen palaamiseen.
”Itse aluerehtorina olen istunut aika monta työtuntia koulutuspalveluiden johtotiimissä valmistelemassa kouluuntuloa. Aluerehtorin näkökulmasta työtä on ollut paljon enemmän kuin normaalisti. Ja tietenkin itsellä on myös oma koulu johdettava. Täytyy sanoa, että työpäivillä on ollut pituutta”, Tiina Nordgren kertoo.

Kunnanjohtaja, sivistysjohtaja sekä molemmat rehtoreista kiittävät oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa siitä, että etäopiskelu on sujunut haastavaan tilanteeseen nähden hyvin. Lisäksi he antavat kiitosta siitä, että kouluihin paluu sujui mallikkaasti.

”Haluan kiittää huoltajia, että olette tukeneet etäopetuksen onnistumista. Ja oppilaat haluan toivottaa lämpimästi tervetulleiksi kouluun! Nautitaan kahdesta viikosta poikkeusjärjestelyistä huolimatta. Henkilökunnalle kuuluu suuri kiitos erinomaisesta työstä tässä haastavassa tilanteessa”, sivistysjohtaja Hirvonen sanoo.

Kolme pointtia terveelliseen koulunkäyntiin

Tuomas Nyberg korostaa NurmijärviTV:lle, että opettajat ovat hyviä järjestämään psyykkistä, sosiaalista ja emotionaalista turvallisuutta. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on puolestaan paras noudattaa virallisia ohjeita. Hän muistuttaa kolmesta pointista, jotka auttavat turvaamaan sekä henkilökunnan että oppilaiden terveyttä.

”Ensinnäkin ryhmät pidetään kouluissa erillään. Tämä on haastavaa, mutta tehtävissä. Toiseksi hygieniaa parannetaan, eli muistetaan käsienpesu, yskiminen ja kaikki muu entistä paremmin. Ja kolmanneksi kukaan ei tule kipeänä kouluun”, Nyberg sanoo.

Kuinka järjestetään koulukuljetukset tai ruokailu?

Nurmijärven kunta on antanut kouluille yleiset ohjeet, joita jokainen kunnan koulu soveltaa omiin tiloihinsa sopivaksi.

”Esimerkiksi ruokailussa on monenlaista ratkaisua: on luokkaruokailua, ruokasalissa väljästi ja joissakin kouluissa on pyritty saamaan lisätiloja, jotta saadaan väljyyttä lisää”, Hirvonen kertoo.

Koulukuljetuksen piirissä on Nurmijärvellä noin 1600 lasta. Kunnassa on selvitetty, kuinka kyyteihin saadaan lisää väljyyttä. Myös julkisen liikenteen puolelle on saatu koululaisille tarkoitettuja linjoja.

”Olemme myös vedonneet huoltajiin, että mahdollisuuksien mukaan he voisivat kuljettaa lapsensa kouluun saattoavustusta vastaan. Ja onneksi vanhemmat ovat tarttuneet tähän. Tämän hetken arvion mukaan siellä on useita satoja lapsia vähemmän niissä koulukuljetuksissa kuin normaalisti”, Hirvonen kertoo.

Mitä etäopetus on opettanut opettajille?
Tiina Nordgren kertoo, että etäopetuksen myötä opetuksessa on otettu käyttöön sähköisiä menetelmiä ja työkaluja, joita voidaan hyödyntää myös tulevaisuudessa. Nordgren tosin näkee, että opettajan ei pitäisi joutua tekemään sekä lähiopetusta että etäopetusta samanaikaisesti.

”Kyllä etäopetuksen kanssa ollaan jatkossa paljon notkeampia. Ja toki oppilaatkin ovat näissä asioissa etevämpiä”, Nordgren kertoo.

Lisäksi Nordgren nostaa esille, että etäopetusaika opetti yksilöllisten kohtaamisten tärkeydestä.

”Olemme korostaneet, ettei kukaan putoaisi joukosta ja kaikista pidetään huolta.  Onhan sitä ennenkin oppilaat kohdattu yksilöllisesti, mutta etäopetusaika nosti tämän päivänselväksi asiaksi.”

Miksi palata kouluun kahdeksi viikoksi?
Tuomas Nyberg näkee, että viimeisen kahden viikon aikana kouluilla on hyvä mahdollisuus katsoa, mitä etäopetusjakson aikana on opittu ja millaisia aukkoja oppimiseen on jäänyt. Nybergin mukaan onnistuneen etäopetusjakson aikana selvisi, että joitain asioita on hyvin vaikea opettaa etänä.

”Nyt viimeisellä kahdella viikolla on joustavasti mahdollista tarttua, jos jotain on jäänyt pitämättä. Ja vaikka kaikkea ei pystyttäisi paikkaamaan heti, olemme koululla paljon valmiimpia syksyllä uuden lukuovuoden alkaessa”, Nyberg kertoo ja jatkaa:
”Ihmisenä olemisen ja lasten kannalta tärkeintä nähdäkseni on se, että saamme mukavan ja konkreettisen päätöksen tälle kouluvuodelle.”

Mistä vanhemmat tai koululaiset saavat lisätietoa?
Kouluun liittyvät tiedotteet on lähetetty ja lähetetään jatkossakin huoltajille Wilman kautta. Lisäksi yleiset tiedotteet julkaistaan kunnan kotisivuilla. Tiedotteet näkyvät ajankohtaista-palstalla. Kaikki koronaan liittyvät tiedotteet julkaistaan myös korona-teemasivulla.

”Pyrimme siihen, että tietoa löytyy monesta kanavasta”, Tiina Hirvonen kertoo.

Hyvää loppulukuvuotta ja tsemppiä kaikille kuntalaisille, koululaisille, huoltajille ja kunnan työntekijöille!

NurmijärviTV

Tutustu NurmijärviTV:n muihin jaksoihin >>

 

Takaisin listaukseen