Ajankohtaista

Kulttuuri, NurmijärviTV, Seitsemän veljestä 150

NurmijärviTV: Galleria Ville avautuu yleisölle huikealla multimediateoksella

12.6.2020

Hyppää bussinpenkille ja matkaa osaksi taideteosta! Nurmijärven pääkirjaston Galleria Ville aukesi yleisölle koronatauon jälkeen torstaina 11.6. Esillä on vaikuttava Veljekset-multimediateos, joka yhdistää valoa, ääntä ja kuvia. Mediateos on jatkoa moottoritien risteyssillalla helmikuussa nähdylle Veljesten valo -teokselle. NurmijärviTV:ssä kunnanjohtaja Outi Mäkelä haastattelee valotaiteilija Antti Helmistä, äänisuunnittelija Antti Nykyriä, valokuvaaja Mika Levälampea sekä Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden projektikoordinaattori Janne Raudaskoskea.

Gallerian valaistus elää Seitsemän veljeksen tekstien mukaan. Taustalla kuuluu äänitaiteilijan toteuttamana äänimaailma, joka koostuu moottoritien äänistä ja Seitsemän veljeksen sitaateista. Seiniä koristavat kuvat seitsemästä valaistusta sillasta. Miten teos löysi muotonsa?

”Valoteoksen suunnittelu lähti tekstin kautta. Aika monta kertaa tuli luettua Seitsemän veljestä”, valotaiteilija Antti Helminen kertoo.

Mistä Veljekset-teoksen äänimaailma on saanut innostuksensa?
”Lähdin miettimään, millaiset äänet voisivat keskustella rauhallisesti puhutun tekstin kanssa. Syntyi äänikudelma, jossa maantien äänet alkavat muistuttaa luonnon ääniä”, äänitaiteilija Antti Nykyri kertoo. ”Tällainen äänimaailma on tuttu minulle vieraillessani vanhempieni luona Pohjanmaalla, kun saunan jälkeen istun tauolla ja kuuntelen, kuinka autojen äänet heijastuvat talon takan olevasta metsiköstä.”

Millaista oli kuvata Veljekset-mediateoksessa nähtävät valokuvat?

”Veljesten valohan oli todella hienosti toteutettu ja kuvatessakin pääsi samaan tunnelmaan. Nyt tämän saman tunnelman voi kokea miellyttävämmin täällä Nurmijärven pääkirjastolla Galleria Villessä”, Mika Levälampi kertoo.

Miten Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi jatkuu?
”Korona on vaikuttanut myös juhlavuoteen, ja kevään sekä kesän tapahtumia on jouduttu siirtämään tai perumaan. Nyt on pitänyt käyttää luovuutta eri tavalla. Kesällä on esimerkiksi tulossa somekisa, jossa ihmiset saavat arvuutella, kuka valtakunnallisesti tunnettu henkilö on viikon veljes”, paljastaa Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden projektikoordinaattori Janne Raudaskoski.

”Aleksis Kiven päivänä meillä on Nurmijärvellä valtakunnallinen päätapahtuma, jossa esiintyy tunnettuja artisteja. Lisäksi meillä on erittäin tunnettuja keskustelijoita. Aleksi Kivi -viikolle meillä on myös vaikuttava tulossa juhlavuoden videoteos Klaukkalassa”, Raudaskoski kertoo.

Ehtiikö vielä mukaan juhlavuoden juhlintaan esimerkiksi järjestämällä omia tapahtumia?

”On mahtavaa, että tämä on koko Suomen projekti. Kaikki lähtevät innolla mukaan, kun ollaan hyvällä asialla: tehdään tunnetuksi Seitsemää veljestä, lukutaitoa, Aleksis Kiveä ja toki myös Nurmijärveä. Mukaan pääsee vielä ja logon saa käyttöönsä, kun laittaa sähköpostia minulle”, Raudaskoski kertoo.

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden projektikoordinaattori Janne Raudaskosken sähköpostiosoite on janne.raudaskoski@nurmijarvi.fi. Lisätietoa löytyy myös juhlavuoden kotisivuilta osoitteesta seitsemänveljestä150.fi

Multimediateosta ovat tukeneet Niilo Helanderin säätiöSun Effects Oy ja Korsisaari Oy.

Takaisin listaukseen