Ajankohtaista

Seitsemän veljestä 150, Valtuusto

Nurmijärvi  julistautui maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi – ”Kansalliskirjailijamme ansaitsee oman kulttuurisen kehtonsa”

30.1.2020

Nurmijärven kunnanvaltuusto julisti eilen 29.1. Nurmijärven maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi. Aleksis Kivi sijoitti merkittävimmät teoksensa Nurmijärvelle. Kuluvana vuonna vietetään Seitsemän veljestä 150 -juhlavuotta, jossa kunta nostaa esille lukutaidon sekä -innon merkitystä nyky-yhteiskunnassa.

Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi syntyi Nurmijärven Palojoella 10.10.1834. Kotitalo ja kotikylä olivat Kivelle rakkaat koko hänen elämänsä ajan ja kotiseutu esiintyi näyttämönä Aleksis Kiven merkittävimmissä teoksissa.

”Kiven kirjallisen tuotannon merkitys suomalaiselle kulttuurille ja Nurmijärvelle on monipuolinen ja merkittävä. Siksi kansalliskirjailijamme ansaitsee oman kulttuurisen kehtonsa ja maamerkkinsä. Kunnioituksesta Kiven elämäntyötä ja kulttuurisia juuria kohtaan Suomen suurin kunta Nurmijärvi on päättänyt julistautua Aleksis Kivi -pääkaupungiksi”, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen kertoo.

Nurmijärven kunnanvaltuuston juhlakokouksessa luetussa julistautumisessa todetaan, että Nurmijärven suhde Kiveen on rakastava ja lempeä, kuin äidin poikaansa. Se on myös säkenöivä ja inspiroiva, kuten taiteilijan ja muusan suhde. Suhteen vakavuutta kuvaa myös Nurmijärven kunnan vaakuna, jossa komeilevat seitsemän harjaskankeaa veljestä. Valtuuston kokouksessa kaikki ryhmät pitivät oman juhlapuheensa. Voit katsoa puheet täältä.

”Olemme vuodesta 1953 kokoontuneet kesäisin Aleksin leikkiympäristöön Taaborinvuorelle katselemaan maan parasta kesäteatteria, vappuisin lakitamme Aleksin patsaan ja syksyisin juhlimme kansalliskirjailijamme syntymäpäivää. Nyt kuntamme on aktiivisesti järjestämässä valtakunnallista Seitsemän veljestä 150 -juhlavuotta, jonka teemana on lukemaan oppimisen merkitys. Näin ollen valtuuston päätös on hyvin luonnollinen jatkumo Kiven perinteen vaalimisessa ja kuvaa ylpeyttä historiaamme kohtaan”, Toivonen toteaa.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan pääkaupungiksi julistautumisella ei ole kustannusvaikutuksia.

”Pääkaupungiksi julistautuminen on symbolinen teko, jolla haluamme kunnioittaa kansalliskirjailijaamme Seitsemän veljeksen juhlavuonna”, kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty kertoo. ”Aleksis Kivi -pääkaupunkina pääsemme nostamaan paremmin esille lukutaidon merkitystä ja syrjäytymiseen liittyviä ongelmia. Haluamme innostaa kaikkia mukaan kehittämään pienempiä ja suurempia tekoja, joilla voidaan herättää lukuintoa ja yhteiskuntaan kuulumisen tunnetta eri-ikäisissä”, Räty sanoo.

Kuvia valtuuston juhlakokouksesta

(kuvat: Rainer Lönnbäck):

Seitsemän veljestä 150 –juhlavuosi

Seitsemän veljestä 150 –juhlavuosi on Nurmijärven kunnan ja Aleksis Kiven seuran yhteishanke, jonka suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Juhlavuoden teemana on lasten ja nuorten lukutaito ja -into. Juhlavuoden kotisivut löytyvät osoitteesta www.seitsemanveljesta150.fi

 

Takaisin listaukseen