Ajankohtaista

Valmius

Nurmijärven kunta ja STUK järjestävät valmiusharjoituksen marraskuussa

31.10.2019

Säteilyturvakeskus (STUK) ja Nurmijärven kunta järjestävät yhteisen valmiusharjoituksen 16.-17.11.2019. Valmiusharjoittelu kuuluu kunnan vuosittaiseen varautumiseen. Yhteisharjoitus on ensimmäinen laatuaan koko maassa.

Harjoitus kokoaa yhteen kaksi isoa organisaatiota, Nurmijärven kunnan ja Säteilyturvakeskuksen, sekä joukon kolmannen sektorin yhteistyökumppaneita. Harjoituksessa ovat mukana STUKin vapaaehtoisista koostuva säteilymittausjoukkue, Nurmijärven reserviläisjärjestöt, Suomen Punainen risti ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa sekä Pelastakaa Lapset ry. Harjoitusta mukana suunnittelemassa on ollut myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen varautumistoimisto.

”Harjoitus on ainutlaatuinen yhteistyöharjoitus, jossa päästään kokeilemaan kahden uuden toimintamallin yhteistyötä turvallisuus- ja valmiusasioissa”, kertoo Nurmijärven kunnan palvelupäällikkö Kati Aaltio. ”Säteilymittausjoukkue, alueellisen valmiuskeskuksen henkilöt ja kolmas sektori harjoittelevat ensimmäistä kertaa yhdessä Rajamäellä.”

Säteilymittausjoukkueen on kouluttanut STUK:n yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n kanssa. Alueellisen valmiuskeskuksen AVAK-henkilöt on puolestaan kouluttanut kunta yhteistyössä MPK:n kanssa.

Harjoituksen yhteydessä kunta kouluttaa uusia henkilöitä mukaan kunnan alueellisiin valmiuskeskuksiin ja tilannekeskukseen sekä harjoittelemaan evakuointipaikan perustamista. Nurmijärven kunta on tehnyt AVAK-yhteistyötä jo usean vuoden Nurmijärven reserviläisjärjestöjen kanssa, mutta tässä harjoituksessa mukaan saadaan uusina yhteistyökumppaneina SPR, Vapepa sekä Pelastakaa Lapset ry. Harjoitukseen osallistuu myös noin 100 vapaaehtoista, joista osa on lapsia.

”Näin harjoituksen evakuointitilanteeseen saadaan enemmän toden tuntua”, Aaltio kertoo.

Harjoitus järjestetään Rajamäellä 17.11. – Näin harjoitus vaikuttaa liikenteeseen

Harjoitus alkaa lauantaina 16.11.2019 tilojen järjestelemisellä Rajakaaressa sekä yhteisellä infotilaisuudella, johon osallistuu myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Sunnuntaina 17.11.2019 järjestetään itse harjoitus. Rajakaaren yläparkkipaikka suljetaan muulta käytöltä harjoituksen ajaksi. Harjoitus on niin sanottu suljettu harjoitus eikä yleisöä päästetä paikalle.

Harjoitus saattaa lisätä hetkellisesti liikennettä viikonlopun 16.–17.11.2019 aikana Rajamäellä. Lisäksi pysäköintipaikat Rajakaaren lähistöllä voivat olla normaalia varatummat. Katukuvassa voi näkyä myös tavanomaista enemmän hälytysajoneuvoja. Harjoitukseen liittyen ei kuitenkaan käytetä hälytysvilkkuja tai sireenejä.

Toivomme rajamäkeläisten ja Rajamäellä liikkuvien ihmisten antavan harjoituksiin osallistuville työrauhan harjoituksen ajaksi.

”Harjoittelemalla säännöllisesti varautumista kunta vahvistaa sen työntekijöiden ja vapaaehtoisten osaamista sekä varmistaa näin arjen normaaliolojen häiriötilanteiden osaamisen tilanteen ollessa päällä”, Kati Aaltio summaa.

Takaisin listaukseen