Ajankohtaista

Aleksia, Opetus ja koulutus

Nurmijärveläinen kouluruoka ja ylijäämäruoan hyödyntäminen esillä ranskalaisessa dokumentissa

19.11.2019

Suomalaisten onnellisuus, tasa-arvo ja erityisesti kouluruoka nousivat keskusteluun viikonloppuna Ranskassa, kun Euroopan suurimpiin televisiokanaviin kuuluva France3 julkaisi ensimmäisen jakson ”Nous, les Européens” -dokumenttisarjastaan. Noin puolen tunnin jakso sai ensiesityksensä sunnuntaina 17.11. ja keräsi Ranskassa miljoonayleisön. Katso dokumentti tästä linkistä (Nurmijärven osuus kohdasta 9.20 alkaen).

Onnellisuuden syitä etsittiin dokumentissa monelta kulmalta. Sujuva ja onnellinen arki on yksi onnellisuuden peruspilareita, ja arjestaan pääsi kertomaan myös Nurmijärven Rajamäen Seitsemän veljeksen koulun opiskelija Aino ja hänen vanhempansa. Ainon isä on kelloseppä ja äiti työskentelee sihteerinä paikallisessa yrityksessä. Yhteinen aika on perheelle tärkeää. Dokumentin tekijät olivat kiinnostuneita nurmijärveläisperheen sujuvasta, tasapainoisesta ja tasa-arvoisesta arjesta. Ekologinen ajattelu nousi esille etenkin Ainon kohdalla.

”Me teemme täällä meidän koulussamme enemmän ekologisuuden suhteen kuin monissa muissa kouluissa”, rajamäkeläinen Aino toteaa. ”Toki aina löytyy parantamisen varaa, mutta tärkeää on, että asioihin tartutaan ja tehdään jotain.”

Dokumentti nostaa ilmaisen kouluruoan tärkeäksi tasa-arvotekijäksi. Nurmijärvelle dokumentin tekijät toi koulujen ylijäämäruoan hyödyntäminen. Dokumentissa kouluruoan nähdään edistävän tasa-arvoa myös ylijäämäruoan myynnillä, sillä kouluilta myytävä ruoka on hinnoiteltu minimiin. Seitsemän veljeksen koulun ravintola on myynyt ylijäämäruokaansa elokuusta 2019 lähtien ResQ Club -palvelun kautta.

Kunnan kouluista myytävä hävikkiruoka on löytänyt käyttäjäkuntansa. Kunta on myynyt syksyn 2019 aikana 765 kpl ruoka-annoksia, joista 551 on myyty Seitsemän veljeksen koululta. Ruoasta saadut palautteet ovat olleet erinomaisia, sillä 96 % asiakaista on tyytyväisiä ruoanlaatuun ja makuun. Nyt Nurmijärven kunta on päättänyt laajentaa hävikkiruoan myymisen neljään uuteen toimipisteeseen.

”Täydellistä ruokaa ja ystävällinen palvelu”, näin eräs hävikkiruokaa Rajamäen Seitsemän veljeksen koululta ostaneista asiakkaista kuvaili asiakaskokemustaan ResQ Clubin kautta.

”On varmasti totta, että Suomessa asuu maailman onnellisimmat ihmiset”, toteaa rajamäkeläinen Aada dokumentissa. ”Suomessa pidetään toisista huolta, vaikka ei aina menisikään niin hyvin.”

Nurmijärven kunnan ylijäämäruoka ilmaiseksi viikolla 47 ResQ Clubin kautta

Nurmijärven kunnan Aleksia ruokapalvelut on mukana Euroopan jätteen vähentämisviikolla 16.-24.11.2019. Aleksian ravintoloissa on ollut ResQ Club -palvelu käytössä elokuusta 2019 lähtien. Toiminta aloitettiin Rajamäen Seitsemän veljeksen koululta ja sen käyttö on laajentunut Kirkonkylän Toreeninhoviin, Klaukkalan kouluun sekä Nurmijärven yhteiskoululle ja Mäntysalon koululle.

”Jätteen vähentämisviikolla haluamme tempaista asian puolesta ja tarjoamme tämän viikon ajan ruoan ilmaiseksi ResQ Club -palvelun kautta”, ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkola Aleksia ruokapalveluista kertoo.

”Pyrimme aina mitoittamaan ruoan niin, että sitä on oikea määrä ruokailijoita kohden joka päivä. Tämä on kuitenkin käytännössä mahdotonta toteuttaa joka päivä niin, että ruokaa ei jäisi yli. Siksi haluammekin tarjota ruoan kuntalaisille ostettavaksi helpolla tavalla ja minimihinnalla”, Riitta jatkaa.

”Ja koska ylijäämäruoka on nimensä mukaisesti ravintoloilta yli jäänyttä ruokaa, emme voi taata, että kaikille halukkaille ruokaa joka päivä kaikissa paikoissa löytyy.”

Sovellus on ilmainen ja sen tarjoaa ResQ Club -palvelu. Palvelun kautta on mahdollisuus ostaa myös muiden toimijoiden ruokaa. Palvelu toimii laajasti Suomessa ja on saanut huomiota myös kansainvälisessä mediassa.

Ostamalla edullista ruokaa säästät sekä rahaa että kokkaamiseen kulunutta aikaa.

Sovelluksen käyttäminen on hyvin helppoa:

  • Näet paikkakunnittain tarjolla olevat annokset
  • Valitse vain itsellesi sopiva
  • Maksa haluamasi tuote helposti maksukortilla, PayPalilla tai verkkopankilla ostetuilla ResQ-krediiteillä

Voit ostaa kerralla myös useamman annoksen samasta paikasta. Annokset voit noutaa sovittuna aikana.

Suomessa ruokahävikkiä syntyy 450 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokahävikin määrän kasvu on maailmanlaajuinen ympäristöongelma ja Nurmijärven kunnan Aleksia ruokapalvelut haluaa näin osaltaan olla vähentämässä sitä.

Tee ekoteko, osta hävikkiruokaa ja pelastat maailmaa yksi ateria kerrallaan!

Nurmijärveläinen Aada on tyytyväinen ResQ Clubin asiakas ja onnellinen suomalaisuudestaan.
Takaisin listaukseen